logo F1live.cz

Russella v neděli trápily tvrdé pneumatiky a spotřeba paliva

George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 10. 2023

Mercedes přijel do Austinu s novou podlahou a novou formou. Lewis Hamilton v nedělním závodu aspiroval na vítězství, zatímco George Russell byl neviditelný jako duch. Pro mladšího z pilotů Mercedesu to byla až do pozdější diskvalifikace sedminásobného šampiona další velká a politováníhodná prohra. Podle Russella měl vůz na pódium, ale nakonec skončil daleko za ním.

Russell měl problémy již od začátku. Na startu trochu ztratil a druhý stint ho stál závod. George prý za žádných okolností nedokázal dostat tvrdé pneumatiky do tempa. Je to divné, protože Lewis Hamilton vepředu takové potíže rozhodně neměl. K tomu přišly i další komplikace.

„Byly tam dvě věci. Zaprvé start, při němž jsem ztratil tři pozice, ale hlavně, když jsme nasadili tvrdé pneumatiky, neměli jsme vůbec žádnou rychlost. Nevím, proč se to stalo. K tomu se přidaly problémy se spotřebou paliva, které jsem musel manažovat, a na hardech jsem ztrácel sekundu za kolo. Padal jsem jako kámen,“ řekl Russell po závodě televizi Sky.

„Na závěr jsme nasadili středně tvrdé pneumatiky a najednou jsme byli nejrychlejší vůz na trati. Pokud se nemýlím, v posledním stintu jsem stáhl dvanáct sekund na Maxe. Ach, je to frustrující, skončili jsme na sedmém místě (po diskvalifikaci Hamiltona s Leclercem na pátém, pozn. red.), ale rozhodně mám pocit, že jsme měli být na pódiu,“ dodal Russell.

Asi nebude daleko od pravdy, pokud uvážíme, že Lewis Hamilton to dokázal, ačkoliv nakonec byl diskvalifikován. Přesto Mercedes ukázal náznaky své dřívější formy z roku 2021 a vrátil se do boje o přední pozice. Z Austinu si však nakonec odvezl pouze deset bodů za Russellovo páté místo, což bude skutečně slabou náplastí po nadějném víkendu.

„V současnosti se stoprocentně soustředíme na rok 2024, ale víme, že nadcházející okruhy nám budou pravděpodobně vyhovovat více než COTA. Počkáme a uvidíme, jak si povedeme. Pro mě osobně to byl zmatený víkend a vlastně také celá sezona. Ale musíme na to zapomenout a pomoci týmu zajistit druhé místo v Poháru konstruktérů,“ řekl George.

Na závěrečnou otázku, zda má Mercedes šanci na vítězství v závodě, odpověděl Russell bez váhání: „Určitě ano, opravdu si to myslím. Jsem motivován a těším se na Mexiko a Brazílii.“