logo F1live.cz

Vyzvat Red Bull bude na této trati náročné, přiznává Norris

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 10. 2023

Bude McLaren v sobotu a v neděli nejbližším pronásledovatelem Red Bullu? Po prvních dvou pátečních trénincích tomu vše nasvědčuje. Ferrari se spíše trápilo a Mercedes znovu nepříjemně šokoval své vlastní tvůrce. Naproti tomu v McLarenu vládne optimismus a pohoda.

Čtvrté místo Landa Norrise v prvním volném tréninku a hlavně druhé místo odpoledne naplňují McLaren optimismem, ba co více, ztráta na Red Bull nebyla nijak propastná. Rodák z Bristolu ztratil na Maxe Verstappena asi jen desetinu, takže na jeho tváři se po pátku objevil úsměv. „Byl to dobrý den a dobrý začátek víkendu,“ přiznal Norris.

„Pole je vyrovnané, takže věci se mohou velmi rychle změnit. Mně se v druhém tréninku podařilo zajet dobré kolo, možná bylo pro tuto část víkendu až příliš dobré, ale budeme se snažit o další zlepšení,“ slíbil s úsměvem Lando.

Nějaká velkohubá prohlášení o porážce Red Bullu rozhodně neočekávejte. I Norris si uvědomuje, že dostat se k Verstappenovi ještě blíže bude nesmírně náročné. „Nemyslím si, že je toho moc, co můžeme udělat,“ přiznal. „Víkend jsme začali dobře. Myslím, že obecně nám začátky víkendů jdou a máme dobrou představu, co potřebujeme s autem udělat. Ve srovnání s koncem GP to však není velká změna, takže během těch tří dnů nezískáme mnoho času. Jsou to vždy jen drobnosti, ale i ty drobnosti se vám postupně sčítají. Vyzvat Red Bull však bude na této trati náročné,“ uzavřel svou páteční řeč Lando.

Piastriovi se bude hodit více kol

Jeho týmový kolega Oscar Piastri navštívil mexický okruh poprvé v kariéře a místy to bylo trochu znát. Neměli bychom zapomínat, že tato trať je z mnoha hledisek náročná, gripu není mnoho a vzduchu ještě méně. Oscar za Landem zaostal, ale na to se budou všichni ptát až po sobotě a neděli, ne po pátku.

„Gripu rozhodně není mnoho. Podle mě to však byl dobrý první den. Auto má, zdá se, solidní tempo. Trať rozhodně nemá mnoho přilnavosti a potřebujete si na to pořádně zvyknout, ale všechno vypadá v pořádku. Byly to dobré první dva tréninky a i když několik věcí je potřeba doladit, zatím vše jde dobře,“ řekl po pátku Piastri.

„Bude se mi hodit více kol a více ostrých kvalifikačních pokusů. Řekl bych, že programy všech týmů byly v pátek trochu neuspořádané, takže je těžké dostat se pořádně do rytmu. Budu prostě potřebovat více pokusů, což platí v mém případě víceméně každý víkend. Doufám, že do kvalifikace bude vše na správném místě,“ dodal Oscar.