logo F1live.cz

Wolff: Auto je silné, slabina jsou stále kvalifikace

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková31. 10. 2023

Sedmkrát šampion Lewis Hamilton v Mexiku rozhodně zářil a zcela zastínil i svého týmového kolegu George Russella. Jeho posun ze šestého místa na druhé nezapomněl ocenit ani šéf týmu Toto Wolff.

Hamilton se vzorně otřásl z diskvalifikace ze závodu v Austinu a je na nejlepší cestě stát se letošním vicemistrem. Na Sergia Péreze totiž ztrácí už jen rovných dvacet bodů.

Nedávná vylepšení monopostu budí důvěru i u Tota Wolffa. Po závodě vypadal mimořádně spokojeně. “Úsměv na tváři máme proto, že auto je silné. Jakmile se Lewis dostal do čistého vzduchu, měli jsme na středně tvrdých pneumatikách dobré tempo.”

Na otázku, zda by lepší výsledek v kvalifikaci dal Hamiltonovi šanci vyhrát Grand Prix, odpověděl: “Nejsem si jistý. Už je to několik víkendů, co říkáme, že by to mohl zvládnout. Ale nepodařilo se. Myslím si, že se musíme kvalifikovat lépe. Pravděpodobně by naše rychlost na rovince na Maxe nestačila, ale kdo ví? Základ tu je.”

Hamilton si na restartu závodu po nehodě Kevina Magnussena obul mediumky, vysílačkou však okamžitě vyjádřil obavy, zda to pneumatiky zvládnou. Podobnými prohlášeními je už Lewis známý. Wolff ho proto v této souvislosti podpíchl: “Už 20 let se bavíme o tom, že během závodu nevydrží!”

“Dnes poprvé řekl, že auto bylo dobré. Byla to skvělá, brilantní jízda. Byl to z jeho strany velmi dobrý závod. Nevěděli jsme, jestli mediumky vydrží, ale Charles Leclerc na nich odjel 31 kol a ‘neodpadl’, takže proto jsme se tak rozhodli. Bylo to odvážné rozhodnutí strategického týmu a vyplatilo se,” vysvětlil šéf “černých šípů”.

Za pár dní nás čeká závod na trati v Brazílii, která by měla Mercedesu vyhovovat, a není vyloučeno, že jeden z jeho jezdců vystoupí na ten nejvyšší stupínek. Takový husarský kousek se tu minulý rok povedl právě Georgeovi Russellovi, který tak zaznamenal své první vítězství v kariéře.

Momentálně však podle slov Wolffa zůstávají v týmu z Brackley oběma nohama na zemi. Zejména Russell aktuálně neprožívá právě nejlepší období a za Hamiltonem v závodním tempu výrazně zaostává. V neděli skončil nakonec až šestý.

Wolff potvrdil, že tým by měl analyzovat, proč byl Russell pomalejší než Hamilton, a to navzdory tomu, že měli stejnou strategii. “Musíme pochopit, co se vlastně stalo Georgeovi. Velmi tlačil na Sainze, ale to dělal i Lewis. Pravděpodobně se mu jednoduše opotřebovávaly pneumatiky a on je nedokázal udržet při životě.”

Pokud jde o blížící se Grand Prix Brazílie, dodal: “Nechci nastavovat vysoká očekávání, protože minulý rok to bylo pro nás trochu překvapení, že jsme ten víkend dominovali. Musíme tam jít s vědomím, že máme dobré auto a že můžeme zažít velmi silný víkend. Zda to bude stačit na to, abychom porazili Maxe… Jejich balík je prostě příliš kompletní.”