logo F1live.cz

Russell pochválil Alonsa za jeho „chytrý tah“. Španěl si utahoval z komisařů

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala8. 4. 2024

Před dvěma týdny v Melbourne se Fernando Alonso dostal do nemilosti George Russella i komisařů. V Suzuce mu však dokonce vystrouhal poklonu, když jeho taktiku označil za šikovnou. Jak na to zareagoval Alonso? Španěl si po zkušenostech s komisaři raději všechno nechal pro sebe.

Fernando Alonso dostal po VC Austrálie dodatečný 20sekundový trest za úmyslné zpomalení před Georgem Russellem a „potenciálně nebezpečnou jízdu“. Úmyslně však zpomaloval i v závěrečné fázi nedělního závodu, když jel před Oscarem Piastrim a Georgem Russellem.

Pilot Mercedesu měl o něco čerstvější středně tvrdé pneumatiky a dost rychle se dotahoval na dvojici jezdců před sebou. Pokud by bojoval proti každému zvlášť, v cíli si mohl polepšit o dvě příčky. Jízda v DRS vláčku je však o něčem jiném a Fernando Alonso to dobře věděl. Začal proto zpomalovat natolik, aby Oscarovi Piastrimu poskytl DRS a tím pomohl McLarenu, ale zejména sobě udržet si šesté místo.

„Fernando hrál nějaké hry? To je mi novinka,“ utrousil George Russell ironicky. „Ale bylo to od Fernanda chytré. Nic jiného jsem ani neočekával, ale i to patří k motorismu.“

I přes Alonsovu pomoc se Piastri nedokázal udržet před Russellem. V předposledním kole nezvládl přejezd šikanou před DRS zónou a o pozici se připravil. Komisaři mu po závodě nepomohli, protože George Russella osvobodili po vyšetřování za vytlačení Piastriho z trati. Pravidla totiž neříkají nic o případu, kdy pilot vytlačí soupeře z trati, ale zároveň nezíská jeho pozici.

Oscar Piastri prozradil, že hned si všiml Alonsovy pomocné ruky. „Rozpoznal jsem to podle toho, jak využíval svou baterii. Viděl jsem, že se mi snaží poskytnout DRS, aby mě George nepředběhl a nezaútočil na něj. Přesně jsem věděl, co dělá. V poslední šikaně jsem však udělal chybu, trochu jsem probrzdil a bylo po všem.“

Fernando Alonso nevyužil šanci osobně slíznout smetanu. Po závodě nevyvrátil ani nepotvrdil, zda šlo o jeho promyšlený tah a zda před Piastrim zpomaloval úmyslně. „Po Austrálii nevím, co bych měl na to říct. Mohli by mě diskvalifikovat ze zbytku šampionátu!“ utahoval si z komisařů.

„Možná Oscar neměl dostatečnou maximálku na to, aby na mě zaútočil,“ doplnil nakonec.

Související zprávy