logo F1live.cz

Norris nesvaluje vinu na tým: Dostal jsem jednu šanci

Formula 1 2023: Mexico City GP
© AUTODROMO HERMANOS RODRIGUEZ, MEXICO – OCTOBER 28: Lando Norris, McLaren MCL60 during the Mexico City GP at Autodromo Hermanos Rodriguez on Saturday October 28, 2023 in Mexico City, Mexico. (Photo by Zak Mauger / LAT Images)
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 10. 2023

McLaren vstupoval do mexického víkendu jako jeden z černých koní. I když Lando Norris předpokládal, že následující okruhy nebudou monopostu MCL60 dokonale vyhovovat, v druhém tréninku byl právě on nejblíže Maxi Verstappenovi. Jeho tým však sobotní kvalifikaci naprosto nezvládl.

Mnohé týmy se snažily ušetřit jednu sadu čerstvých měkkých pneumatik tím, že v Q1 nasadily středně tvrdé směsi. Mnohým se to vyplatilo, ale Lando Norris – v kombinaci s jezdeckou chybou a žlutými vlajkami – díky tomu odstartuje z předposlední řady. Za nim budou jen Logan Sargeant, který v Q1 nezaznamenal platný čas, a Júki Cunoda s novou pohonnou jednotkou.

„Z nějakého důvodu mi bylo řečeno, abych jel do boxů a více nevím. Prostě mi řekli, abych jel do boxů, takže něco evidentně nebylo v pořádku,“ řekl Norris po předčasném vypadnutí z kvalifikace televizi Sky. „To ale nebyl jediný problém, udělal jsem také pár drobných chyb v mém jediném měřeném kole a nakonec se k tomu přidaly žluté vlajky po Fernandofově hodinách. Měl jsem jednu šanci a jedno kolo, ale nedokázal jsem to dát dohromady, to je vše.“

Lando po skončení kvalifikace skutečně nevědel mnoho říct. Z kokpitu šel rovnou před kamery, takže nemohl objasnit, proč ho McLaren zavolal do boxů. „Ne, vystoupil jsem z auta a přišel hned sem, takže nemám tušení. Promluvíme si o tom později, ale měl jsem jedno kolo a nedokázal jsem to dát dohromady, takže to jde také za mnou,“ uznal Norris sebakriticky. Na závěr rozhovoru dodal, že doufá v zábavný nedělní závod plný předjížděcích manévrů.

Podle Piastriho bude těžké dostat se na pódium

Oscarovi Piastrimu se v sobotu dařilo o něco lépe, ale ani on po kvalifikaci nebyl nadšen. Asi od McLarenu očekáváme více než „pouze“ sedmé místo, ale nedělní závod může napsat zcela odlišný příběh. Je však otázka, jak snadné bude předjíždění v Mexiku.

„Myslím, že v Q1 a hlavně v Q2 jsme vypadali dobře, když jsme postoupili dál s použitím jedné sady pneumatik a naše tempo bylo v pořádku. V Q3 jsme však nenalezli žádnou další rychlost, což nás trochu překvapilo a nejsem si jistý, proč se to stalo. Ale myslim si, že auto mělo dobré tempo a jsme v dobré pozici před nedělním závodem, který bude náročný. Uvidíme, co s tím dokážeme udělat,“ řekl po skončení kvalifikace Piastri televizi Sky.

Co to však znamená? McLaren v této sezóně ukázal, že nedělní rychlost vozu MCL60 by měla být lepší než v případě Ferrari. Oscar však má kromě toho kolem sebe oba Mercedesy, které v Austinu v závodním tempu vypadaly velmi dobře. Nehledě na skutečnost, že obě Ferrari budou na startu přeci jen trochu dál.

„Dostat se na pódium bude těžké. Mercedes vypadá dobře, Red Bull je silný jako obvykle a i když závodní tempo Ferrari nevypadalo v pátek nijak úžasně, v neděli budou startovat vpředu a v čistém vzduchu, což je obrovský rozdíl. Doufám, že mě čeká další dobré první kolo, což by bylo určitě příjemné, ale pódium je přeci jen trochu mimo dosah,“ řekl Piastri.