logo F1live.cz

Mění se F1 na fotbal? Na Velké ceně Mexika se surově poprali fanoušci

F1 Grand Prix of Mexico
© MEXICO CITY, MEXICO – OCTOBER 29: Fans show their support for Sergio Perez of Mexico and Oracle Red Bull Racing prior to the F1 Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 29, 2023 in Mexico City, Mexico. (Photo by Jared C. Tilton/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202310290550 // Usage for editorial use only //
Milan Kubala
Milan Kubala29. 10. 2023

Na takové záběry jsme si už na fotbalových zápasech zvykli, ale na velké ceně Formule 1? V neděli to na Okruhu bratrů Rodríguezů opravdu vřelo, když se sekce stadionu proměnila na boxerský ring. Během červené vlajky se tam poprali fanoušci.

Domácí příznivce už v prvním kole zachvátil smutek i hněv. Sergio Pérez kolidoval hned v první zatáčce s Charlesem Leclercem. Tento kontakt ho vyhodil do vzduchu a poškodil mu monopost. Do boxů sice ještě dorazil, ale mechanici ho už dále nepustili. Checo od zklamání začal bouchat po svém volantu.

Stejně frustrovaní byli jistě i fanoušci na tribunách. Na sociálních sítích se během červené vlajky dokonce objevilo video, jak muž začal surově mlátit dvojici v červených tričkách. Můžeme se jen domnívat, co mohlo být důvodem, a zda to nesouviselo náhodou se soubojem mezi Charlesem Leclercem a Sergiem Pérezem.

Pozávodní rozhovory s nejlepší trojkou jasně odhalily, že dav na tribunách obviňoval jezdce Ferrari z odstoupení Sergia Péreze. Monacký jezdec byl vypískán podobně jako Max Verstappen v Austinu. Bránil se slovy, že v první zatáčce neměl kam jít.

Na sociálních sítích není výjimkou, že fanoušci se v zápalu začnou navzájem urážet. Výjimkou nejsou ani výhrůžky, kterým dokonce museli čelit i piloti F1 či komisaři, zejména bývalý ředitel závodů Michael Masi. Bez bariéry, kterou představuje monitor a klávesnice, si ale fanoušci F1 do vlasů skáčou jen málokdy. V Mexiku k tomu došlo.

Mění se Formula 1 s návalem dalších a dalších diváků na fotbal a jejich příznivců, kteří se s železnou pravidelností předvádějí na tribunách a bez doprovodu policie se nedokážou dopravit ani ze stanice na stadion?

Podobný incident jsme už dlouho neviděli a věříme, že na dlouhou dobu zůstane jediný.