logo F1live.cz

Alonso si podal Ocona: Ještě stále není dost zralý

F97vwYtaQAAJLvy
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala5. 11. 2023

Fernando Alonso po nehodě s Estebanem Oconem zvolil neutrální, ba dokonce diplomatický jazyk, což se o Francouzovi z Alpinu říci nedá. Když se Španěl dozvěděl, že byl obviněn ze spůsobení nehody, i Alonso otevřeně vyjádřil, co si myslí o svém bývalém kolegovi.

V posledních dvou sezónách oblékal barvy Alpinu i Fernando Alonso. Poté se však společně s Oscarem Piastrim vydali za lepšími příležitostmi do perspektivnějších týmů. Od té doby jsou z Alonsa a Ocona soupeři a po sobotě v Sao Paulu se zdá, že jejich společné působení v jednom týmu je nezblížilo. Vlastně jsme si to mohli uvědomit už na konci minulého roku, kdy se Esteban Ocon chlubil, že v Alpine odvedl “98 procent práce”.

Tato dvojice napsala další kapitolu v rozstřele, ve kterém došlo ke kolizi. Ocon obvinil z nehody Fernanda Alonsa, který mu podle něj nenechal žádný prostor a zatáhl do něj. Pohled z tribuny však jasně ukázal, co se ve třetí zatáčce stalo: Ocon i přes své přesvědčení ztratil kontrolu nad vozem a z vnitřní strany zatáčky vyletěl až do trajektorie Fernanda Alonsa.

Když byl Fernando Alonso dotázán novináři na Oconova vyjádření, Španěl nebral servítky. “Ano, slyšel jsem, co ten kluk řekl,” usmál se. “Je stále velmi nezralý a vůbec nezměnil styl, jakým se dívá na věci.”

“Ale dobře, ani mnoho jiných věcí se nemění. Ocitl se za mnou stejně jako vloni a za mnou také skončil,” oplatil nejzkušenější pilot v paddocku. “Takže vše je v normálu.”

Ve sprintu se Fernando Alonso dostal z patnáctého místa až na jedenácté, což by mu na body nestačilo ani v nedělním závodě. Zjistil však dvě věci; Aston Martin má v závodě dobré tempo a piloti Alpine by prý měli navštívit očního lékaře.

Tentokrát si však vzal na mušku Pierra Gaslyho. “Kdykoli se ve vaší blízkosti objeví Alpine, musíte být extra opatrní. My jsme se dotkli při nájezdu do šesté zatáčky. Oni si musí myslet, že naše auto je užší, než ve skutečnosti je. Já jsem se opět ocitl na trávě,” pokroutil hlavou Alonso, který i do vysílačky hlásil kontakt vozů.

“Ale byl to zábavný závod plný akce a soubojů kolo na kolo. Bavil jsem se, bohužel z toho nebyly žádné body. Měli jsme dobré tempo, což je fajn znamení před nedělí,” radoval se z vyhlídek Aston Martinu, který bude startovat z druhé řady.

Je možný zisk pódia? “Kdybychom závod zvládli perfektně, bylo by to možné. Mercedes je stále velmi rychlý, stejně tak Lando, takže nakonec se dotáhnou. Pokusíme se ale o bezchybný závod. Pokud získáme pódium, bude to fantazie, ale bereme i první pětku.”