logo F1live.cz

Gasly dodnes nerozumí svému vyhazovu z Red Bullu: Chci, aby mi to Marko vysvětlil, říká

Pierre Gasly
© Renault SAS
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 11. 2023

Pierre Gasly, který byl v počáteční fázi své kariéry na krátkou dobu týmovým kolegou Maxe Verstappena, si stejně jako Alex Albon a Sergio Pérez, kteří po něm přišli, na Verstappenovi vylámal zuby. Na rozdíl od britsko-thajského závodníka a Mexičana však dostal mnohem méně příležitostí – a to ho dodnes trápí a nerozumí tomu. Francouz proto plánuje hodit řeč s Helmutem Markem, aby získal odpovědi na své nezodpovězené otázky.

Gasly byl po roce stráveném ve Formuli 1 povýšen z “béčkového” Toro Rossa do “áčkového” Red Bullu. Poměrně nezkušený Francouz narazil v týmu z Milton Keynes na již plně etablovaného Maxe Verstappena, který si na rodákovi z Rouenu doslova pochutnal a ten se následně vrátil zpět do Faenzy.

Na rozdíl od svých nástupců však Gasly dostal mnohem méně šancí na to, aby přesvědčil vedení Red Bullu o svých schopnostech. Francouz nepodával horší výkony než Albon či Pérez, ale zatímco ti dva odjeli za Red Bull desítky závodů, Gasly jich odjel jen několik.

Závodník Alpinu by proto rád zašel s Helmutem Markem “na pivo” a mezi čtyřma očima si s Rakušanem probral, proč se vedení Red Bullu zachovalo k jeho osobě tak, jak se zachovalo.

„Doufám, že jednoho dne dostanu příležitost si promluvit (s vedením Red Bullu a konkrétně s Helmutem Markem, pozn. red.), ale hluboko uvnitř vím, že jsou to moudří lidé,“ uvedl v podcastu Beyond The Grid Pierre Gasly. „Mohou mít na určité věci své vlastní názory, ale některé věci byly naprosto jasné,“ poznamenal tajemně Francouz.

„Nebylo to fér (jak se ke mně zachovali), ale je to tak, jak to je. Naučil jsem se, že v tomto sportu není vždy všechno fér. Po tom, co jsem opustil AlphaTauri a začal psát příběh s Alpinem, jsem tuto kapitolu uzavřel a domnívám se, že v jeho barvách získávám zkušenosti, dovednosti a jsem důraznější, co mi díky mým předchozím zkušenostem umožňuje být každý den lepší, než jsem byl včera.“

Degradace z Red Bullu do AlphaTauri přišla v případě Gaslyho krátce před tragickým úmrtím Anthoina Huberta, který byl Pierrovým blízkým přítelem. Francouz se tak v relativně krátké době musel vyrovnat hned se dvěma ranami osudu.

„Byl to šok,“ řekl Gasly. „Zvláštní na tom je, že v okamžiku, kdy jsem se to dozvěděl, jsem si v telefonu prohlížel staré fotky a zastavil jsem se u fotky s Anthoinem z dob, kdy jsme byli spolužáci a na poslední večeři, na kterou jsme šli v Budapešti před letní přestávkou.“

„Nemyslím si, že je někdo ve svém životě připraven ztratit přítele a zároveň velmi blízkého přítele v tak mladém věku. Bohužel to nebyl první velmi blízký přítel, kterého jsem ztratil. Bylo to nesmírně těžké se s tím vyrovnat. Po tom, co se stalo ve Spa, si ale myslím, že se obecně změnil můj přístup k životu a můj postoj k lidem, kteří jsou pro mě důležití. Najednou si vážíte každé sekundy, kterou můžete strávit s těmito blízkými lidmi. Nikdy totiž nevíte, kdy to bude naposledy,“ uzavřel Gasly.