logo F1live.cz

S nejslabším motorem do druhé řady. Gasly čekal vypadnutí v Q1, ale odstartuje čtvrtý

Pierre Gasly
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 11. 2023

V Las Vegas je rychlost na rovinkách nesmírně důležitá. Mysleli byste si tedy, že tým s nejslabším motorem se tu bude trápit. Alpine to už mimochodem v předchozím období dokázal, když byl v takové Monze úplně ztracený, ale v Las Vegas se Pierre Gasly postaví do druhé řady a po skončení kvalifikace zářil spokojeností.

Čísla mluví jasně, francouzský závodník měl na rovinkách skvělou rychlost, když mu naměřili až 346 kilometrů za hodinu, což je šestá nejvyšší hodnota těsně před piloty Ferrari. Chtěli byste vědět, jak je to možné? No, takový Pierre Gasly také. “Rád bych vám řekl, ale ve skutečnosti jsme očekávali dvojité vypadnutí v Q1. Auto však z nějakého důvodu ožilo,” řekl francouzský závodník pro televizi Sky.

“V těchto chladných podmínkách na městském okruhu jsem dokázal zajet několik z mých nejlepších kol v této sezóně a dostat se vysoko. Je to pro nás všechny velké překvapení, ale tento výsledek určitě bereme všemi deseti,” řekl Gasly.

Las Vegas je úplně nový a specifický okruh. Během tohoto víkendu se událo mnoho skutečností a došlo k několika výsledkům, které si neumíme úplně jednoznačně vysvětlit. Alpine se v Monze nesmírně trápil a tým podle Gaslyho očekával stejný obraz i v Nevadě, ale nakonec se dočkal velmi příjemného překvapení.

“Při pohledu na papírové předpoklady nám tyto dlouhé rovinky neměly pomoct. Ohromně jsme se trápili v Monze a očekávali jsme, že se budeme ohromně trápit i tady. Je to však městský okruh, který je navíc úplně nový pro všechny. Víte, že za takových okolností se vám naskytnou příležitosti. Snažili jsme se jen dělat drobné pokroky, zlepšit brzdění i výjezdy, posouvat hranice a jít co nejblíže ke zdem. Upřímně, úžasně jsem se bavil a bylo to skvělé,” říká nadšeně Gasly.

Jenson Button, stále aktivní závodník a také expert britské televize tento víkend, položil Pierrovi otázku, kterou si klademe všichni. “K čemu bys tento okruh přirovnal? Protože je to velmi zvláštní a snažíme se pochopit, proč některé týmy a někteří jezdci byli rychlí.” Ani Gasly však nenabídl světu úplnou odpověď.

“Přijeli jsme na tento víkend s otevřenou myslí. Mnoho jsme toho nenatrénováli, trať byla poměrně hrbolatá a nová pro všechny. Nemáte příliš mnoho času hledat ideální nastavení. Zdálo se však, že naše auto funguje. V kokpitu jsem se cítil dobře a sebejistě. Trochu jsem riskoval, ale nakonec se to vyplatilo,” odpověděl pilot Alpinu.