logo F1live.cz

Norris kritizoval sám sebe: Odvádím mizernou práci

Lando Norris, McLaren MCL60
© Lando Norris, McLaren MCL60
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl25. 11. 2023

Další pokazena sobota. Lando Norris byl v první i druhé části kvalifikace poměrně blízko za Maxem Verstappenem, ale v klíčové chvíli mu to opět nevyšlo. Z jeho úst zazněla směrem k vlastnímu výkonu velmi tvrdá slova.

Lando Norris bývá u mikrofonů většinou výřečnější, dnes však jeho rozhovor pro F1.com svou délkou připomínal známé lakonické výroky Lance Strolla. Britský pilot byl zjevně naštvaný. „Další pokazená sobota,“ dal by se shrnout jeho 29-sekundový rozhovor.

Pro britskou Sky Sports řekl přece jen o něco více. „Auto bylo velmi dobré. Moje kolo bylo dostatečně rychlé i na první místo, ale nesložil jsem to. Jsem zklamaný. Další sobota, kterou jsem hodil do koše,“ prohlásil pilot McLarenu, který se ve vysílačce nechal slyšet, že se v sobotu „ani nemusí ukazovat“.

Ani z ostatních vysílaček během kvalifikace se nezdálo, že by z Norrise sršela největší pohoda. Tým ho na konci Q1 i Q2 vyslal na trať na čerstvých pneumatikách i přesto, že měl poměrně výraznou rezervu od vyřazení. Přímo naštvaný byl na konci Q2, když mu inženýr na konci přípravného kola řekl, že nemusí otevřít ostrý pokus a může zamířit do boxů. Háček však byl v tom, že tato věta odznela v čase, kdy Lando míjel nájezd do boxů, a proto si musel odkroužit další celé kolo.

Rovněž ne ideálně to McLarenu vyšlo na konci Q3. Norris vyjel na trať jako úplně první, takže na rovinkách neměl k dispozici žádný vzduchový vak. Jelikož však šel ven poměrně brzy, narazil v ostrém kole na piloty, kteří si své kolo nechali na poslední sekundy. I to mohlo mít vliv na jeho smyk ve třetím sektoru, kde ztratil jakékoli naděje. Zatímco po prvních pokusech byl druhý, tak na konci spadl na páté místo.

„Nevím, co se tam stalo… Možná mě trochu ovlivnilo auto přede mnou, ale rozhodně ho za to nebudu vinit. Byla to prostě smůla, že jsem na něj tam narazil. V posledním kvalifikačním kole jedeme tak na doraz, že jakákoli maličkost může auto totálně rozhodit. Je to fakt škoda, mohlo to dopadnout jinak. Můžu se ale zlobit jen na sebe,“ pokračoval Lando v sebekritice.

Od Landa Norrise jsme přitom byli zvyklí vidět minimum chyb. V závodním tempu je v této sezóně snad nejlepší v dosavadní kariéře ve F1, kvalifikace, to je však v jeho podání jiný příběh.

V Kataru, kde měl McLaren fantastické tempo, přišel kvůli traťovým limitům o obě kola v kvalifikaci na závod a v té sprintové kvůli chybě „daroval“ pole position Oscarovi Piastrimu. Mix jezdeckého váhání a nesprávné strategie stál za vyřazením v Q1 v Mexiku, a v Brazílii to byl zase pozdní výjezd na trať při avizovaném zhoršení počasí.

„Během sobot dělám příliš mnoho chyb. V Q1 i Q2 jsem přitom zajel jedno ze svých nejlepších kol, i to první v Q3 bylo silné. Přišla však jedna malá chyba. Je to frustrující, protože v soboty jednoduše odvádím mizernou práci,“ konstatoval Lando Norris, který následně dostal otázku, zda na sebe není příliš tvrdý. Z pátého místa na startu přece nic není ztraceno. „Bojoval jsem o druhé místo, a skončil jsem pátý kvůli hloupé chybě. Takže ne, právěže jsem na sebe příliš měkký,“ dodal.

Související zprávy