logo F1live.cz

Naše těla nejsou na takové množství závodů stavěná, stěžuje si vyčerpaný Ocon

Pierre Gasly
© Renault SAS
Tomáš Masár
Tomáš Masár29. 11. 2023

Dnešní kalendář Formule 1 je mimořádně nabitý. Počet závodů je výrazně vyšší než v minulosti, a aby toho nebylo málo, piloti a posádky týmů F1 se musí mezi jednotlivými závody někdy přímo nesmyslně přesouvat z kontinentu na kontinent. Fyzická vyčerpanost spojená s nadměrným cestováním vede podle Estebana Ocona k tomu, že závodníci na konci roku laicky řečeno „onemocní“. Francouz by si proto přál, aby se počet velkých cen snížil, což se však s pravděpodobností hraničící s jistotou v dohledné době určitě nestane.

Ocon dorazil do Abú Zabí pořádně unavený a navíc s horečkou, kvůli které vynechal čtvrteční mediální povinnosti. Ta mu sice brzy odezněla, ale únava jezdce doprovázela celý víkend. Pro portál RaceFans vysvětlil, že nejde o ojedinelý jev, ale každoročně se opakující zkušenost, kterou zapříčiňuje hustý kalendář a nadměrný čas strávený v letadle.

„Nejsem si jistý, zda horečku zapříčinilo nadměrné cestování (z Las Vegas do Abú Zabí je to letadlem přibližně dvanáct hodin, pozn. red.), ale v každém případě jsme čtyři dny neviděli slunce. Ve Formuli 1 je přítomno množství proměnných, které zatěžují lidské tělo,“ poznamenal Ocon.

„Obvykle je to tak, že po skončení sezóny a návratu domů u vás vypukne nemoc. V následujícím roce budeme mít o jeden nebo dva závody více než v tomto. Lidské tělo však na 23 nebo 24 závodů není stavěno. Uvidíme, jak to celé nakonec dopadne,“ uzavřel sedmadvacetiletý Francouz.