logo F1live.cz

Temný mrak zastínil celou mou sezónu, říká s lítostí Sainz

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 11. 2023

Jsi jen tak dobrý, jak dobrý byl tvůj poslední závod. Stará pravda, která Carlesovi Sainzovi docela zkazí prázdniny. Španělský závodník byl v této sezóně na koni, vyhrál v Singapuru a dvě velké ceny před koncem měl před týmovým kolegou Charlesem Leclercem 28-bodový náskok. Poslední dva víkendy však vrátily na piedestál monackého pilota.

Samozřejmě, Velká cena Singapuru je a jistě i zůstane nejsvětlejším okamžikem sezóny Ferrari. I Carlos Sainz tehdy předvedl nemálo ze svého jezdeckého umu a inteligence, ale Charles Leclerc strhl parádními výkony v Las Vegas a Abu Zabí emoce všech Tifosi na svou stranu. Dvě druhá místa okořeněná urputnou snahou vybojovat pro svůj tým druhé místo Poháru konstruktérů posadila zpět na koně monackého závodníka.

Sainz se v Las Vegas a Abu Zabí potácel (ne vždy vlastní vinou) daleko vzadu. S Leclercem nakonec prohrál o šest bodů a sám ví, že po nešťastném a nevydařeném závěru roku zůstala za celou jeho sezónou pachuť hořkosti. „Myslím si, že jsem měl slušný rok. Byli jsme více konzistentní a trochu více jsme zazářili,“ řekl Sainz.

„Nejsem spokojený s těmito dvěma závěrečnými víkendy, které na mou sezónu vrhají temný mrak. Myslím si, že jsem měl mnohem lepší rok, než ukázaly tyto závody. Vše se pokazilo za dost dramatických okolností, ale je to tak, jak to je. Někdy to tak prostě chodí,“ říká rodák z Madridu.

„Obvykle je konec sezóny mou silnou stránkou. Letos to však z nějakého důvodu neplatilo. Je čas si sednout, celé to analyzovat a zjistit, co jsem mohl udělat lépe,“ dodal Sainz.

Nelze přehlédnout ani jeho neschopnost pomoci Ferrari v závěrečném boji s Mercedesem. Zatímco Charles Leclerc vybojoval dvě druhá místa a objektivně nemohl udělat nic lépe, Carlos rozhodně mohl získat o tři body více. „Jsem zklamaný a frustrovaný s ohledem na to, jak těsné to bylo v Poháru konstruktérů. Budeme muset analyzovat a zjišťovat, co jsme mohli udělat v posledních závodech lépe a co se vlastně stalo, protože tempo a celkový pocit z auta nebyly dobré,“ řekl Sainz.