logo F1live.cz

Fry: Alpine postrádá motivaci a průbojnost. Szafnauer měl svázané ruce

Pat Fry
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 11. 2023

Pat Fry patří ve Formuli 1 mezi největší osobnosti. Tento Angličan začal svou kariéru ještě v roce 1987 v Benettonu a v paddocku patří mezi nejzkušenější muže. Když se týmu Williams naskytla možnost získat do svých řad takovou hvězdu, James Vowles prý udělal vše, aby ho nakonec přesvědčil. Fry má za sebou neúspěšné čtyřleté působení v týmu Alpine, který podle vlastních slov rád nechal za sebou.

Rodák ze Surrey měl jako hlavní technický ředitel pozvednout francouzský tým na nejvyšší příčky. Bohužel, Alpine se z různých důvodů nedaří naplňovat neskromné ambice svých šéfů. Fry se tak rozhodl z týmu odejít. Jak se dnes ukazuje, jeho přestup do Williamsu byl oznámen ve stejný den, jako odchody šéfa týmu Otmara Szafnauera a sportovního ředitele Alana Permana.

Pat si podle vlastních slov sám přál odejít. Po několikaměsíční výpovědní lhůtě nastoupil nedávno do nového zaměstnání v týmu Williams, kde ho James Vowles jmenoval do pozice hlavního technického ředitele. Nyní se Fry poprvé od těchto událostí postavil před média.

„Když se podívám na své první tři roky v Enstone, tak se nám podařilo dramaticky zlepšit,“ řekl Angličan, kterého cituje Autosport. „Z roku na rok jsme auto zlepšovali. Když postavíte tyto tři monoposty vedle sebe, tak vidíte obrovský pokrok. Je třeba za to udělit kredit všem, kteří se na tom podíleli. Jednotlivé týmy v továrně spolupracovaly mnohem lépe. Myslím si, že každý z nich by měl být hrdý na to, co jsme za ty tři roky dosáhli.“

„Řekl bych, že jsem se do toho týmu vracel s myšlenkou, že přicházím na místo, kde moje kariéra začala a snažím se ho přebudovat. Myslím si, že se nám hezky dařilo a z pátého místa s velkou ztrátou jsme se pevně usadili na čtvrtém místě. Necítil jsem však motivaci a průbojnost na posun ještě výše,“ prohlásil Fry.

Ten začínal svou kariéru skutečně v Enstone, když v roce 1987 nastoupil jako úplný nováček do Benettonu. Po svém návratu o 23 let později však v týmu nenašel, co hledal. „Začátkem března jsem se rozhodl, že chci věci posunout dopředu. Nechci jen neúčinně sedět. Pro mě to byl čas odejít a posunout se dál,“ říká dnes již zaměstnanec Williamsu, pro který ještě nikdy v minulosti nepracoval.

„Jako společnost nebyli nastaveni tak, aby na to dokázali dostatečně zatlačit. Každý může říci, že chce být první, ale jak všichni víme, rozdíl mezi slovy a činy je obrovský,“ řekl Fry.

Toho reportéři požádali, aby toto téma dále rozvinul. Víme, že v týmu Alpine, který patří Renaultu, pravidelně probíhají čistky ve vedení. Ty jsou dílem nejvyššího vedení francouzské automobilky, kterou si před časem pořádně vzala na paškál i jedna z jejích legend Alain Prost. Připojil se i Fry, který poukázal na poměrně známé problémy korporátního vedení v týmu F1.

„Enstone jako takové je naším dědictvím a naším dílem. Tam je vidět, co jsme my mohli skutečně kontrolovat. Myslím si, že jsme odvedli dobrou práci. Nejsem si jistý, zda Otmar dostal pořádnou šanci, aby vše napravil, protože do určité míry měl svázané ruce. Jak však říkám, každý z nás by měl být hrdý na to, co jsme za ty první tři roky dosáhli,“ prohlásil bývalý zaměstnanec McLarenu a Ferrari.

„Vždy je škoda odcházet od nedokončené práce. Myslím si však, že pokud jde o mě osobně, posunul jsem je tak daleko, jak jsem jen mohl. Nastal čas, abych si vyložil nohy a sedl na zahradu!“ dodal.

Nakonec si však nohy nevyložil, protože ho do Williamsu zlanařil nový šéf James Vowles. Když se Fry rozhodl odejít z Alpinu, musel ho prý šéf stáje z Grove přesvědčovat rovné dva měsíce, aby vykročil za novou kapitolou. „James se mnou mluvil a po několika měsících jsem se rozhodl přijít. Nejvzrušující na tom podle mě je, že představenstvo plně souhlasí s tím, co bude potřebné, aby se toto místo posunulo vpřed. Jsou ochotní investovat a podpořit nás při budování týmu,“ říká Fry.

„Není to hezké pokusit se oživit britskou ikonu? Je to trochu jako můj romantický pohled na návrat do Benettonu a pro mě jde o vzrušující perspektivu,“ dodal Pat.