logo F1live.cz

Jsou před námi vzrušující časy, věří Norris

F_4E-a9WwAAo5on
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl26. 11. 2023

McLaren si v Abú Dhabí s přehledem udržel čtvrté místo v Poháru konstruktérů. To je klíčové a možná i nejpozitivnější konstatování posledního vystoupení britské stáje v této sezóně. Závodní tempo totiž mírně zaostalo za očekáváním.

Lando Norris na startu přeskočil Georgea Russella a poměrně rychle prošel přes kolegu Oscara Piastriho na třetí místo. Chvíli se zdálo, že bude dotírat na Charlese Leclerca, namísto toho se však musel dívat více za sebou.

Kvůli problému při prvním pitstopu navíc přišel o pozici vůči Russellovi. „Něco jsem tam vůči Georgovi ztratil, nebýt toho, možná by to bylo dnes jiné. Kluci v boxech však celý rok odváděli skvělou práci. Jeden špatný pitstop se přihodí vždy, stává se,“ zastal se Lando Norris svých mechaniků.

Zdálo se, že když týmy ve druhém a třetím stintu přešli na tvrdé pneumatiky, začínal McLaren více ztrácet. Norrisovi při druhé výměně pneumatik nevyšel pokus o undercut na Russella, přičemž až tak moc mu nechybělo, ale pilotovi Mercedesu pomohlo DRS od Lancea Strolla, který jel na odlišné strategii.

„Neměli jsme takovou rychlost, v jakou jsme doufali. Ne o mnoho, ale chyběla nám nějaká desetinka, abychom byli v boji s Mercedesem a Ferrari. Dělal jsem, co se dalo, nechali jsme tam všechno. Stále však něco chybělo. I degradace byla příliš velká. Nebyl to úplně závod, jakým bychom chtěli skončit sezónu. V sobotu jsme však měli rychlost, a stejně jsme ji měli posledních sedm-osm závodů, tento víkend tedy nic z toho neubírá,“ pokračoval britský pilot.

Landovi Norrisovi po kontaktu se Sergiem Pérezem nepomohla ani pětisekundová penalizace pro Mexičana, protože v závěru na starších pneumatikách už prostě neměl tempo a cílovou čáru přeťal na pátém místě. V Poháru jezdců skončil šestý, když na duo Alonso-Leclerc ztratil jediný bod. Přeskočil aspoň kamaráda Carlose Sainze.

McLaren si však dvojitými body udržel čtvrté místo v Poháru konstruktérů. Kdo by to byl řekl po tom, jak ‚papájoví‘ nebodovali ve třech z pěti úvodních víkendů sezóny. McLaren zopakoval čtvrtou příčku mezi týmy ze sezón 2021 i 2019, a polepšil si o jedno místo oproti minulému ročníku. Získal 302 bodů. Více jich naposledy nazbíral v sezóně 2012 (378).

„Je to velmi dobré pro morálku a motivaci celého týmu. Na začátku jsme byli fakt daleko. Tvrdá práce se však vyplácí. Udělali jsme jeden z největších kroků, ale chceme ještě mnohem více. Všichni v McLarenu to ví a tvrdě na tom makáme. Jsou před námi vzrušující časy, jen je třeba ještě dát pár věcí dohromady,“ uzavřel Norris.

Piastri: Čistý víkend na konec sezóny

Oscar Piastri v úvodu předvedl skvělou obranu před Georgem Russellem, ale po tom, jak při obraně přibrzdil své pneumatiky a musel dříve zastavit, jakoby ztrácel dech. Probral se v závěrečném stintu, když určitou dobu držel nejrychlejší kolo. Cílovou čáru přeťal jako šestý.

„Trochu mě překvapila naše rychlost. Nebyla tak dobrá, jak jsme věřili. V prvních dvou stintech jsem se trochu trápil, poslední mi přišel mnohem lepší. Celkově bylo pěkné zažít na konci roku čistý víkend s dobrou kvalifikací a závodem bez jakéhokoliv kontaktu,“ konstatoval Oscar Piastri.

Australan obsadil v Poháru jezdců devátou příčku a zažil vydařenou první sezónu ve F1. „Celkově jsem spokojený. Jsou tu samozřejmě věci, na kterých musím pracovat. Zažil jsem však mnoho dobrých momentů, dvě pódia či vítězství ve sprintu. Věřím, že něco takového zažijeme příští rok pravidelněji,“ doplnil.

Související zprávy