logo F1live.cz

Sarkastický Norris o „působivém“ momentu Sergia Péreze: Pustil jsem ho a on do mě narazil

F_yrg_WWQAELLLW
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala27. 11. 2023

Při soubojích ve Formuli 1 je přirozené, když dojde k nějakému kontaktu nebo srážce. Často se však stává, že ke srážce dojde i tehdy, když je bránící strana poměrně submisivní. Lando Norris se po závodě nestačil divit nad tím, jak ho Pérez dokázal trefit; prý neměl absolutně žádný úmysl mu vzdorovat.

Sergio Pérez dostal za incident ze 48. kola pětisekundový trest, což se mu absolutně nelíbilo. Rozhodnutí komisařů označil za vtip a Landa Norrise obvinil z toho, že do něj zatočil. Prý nesmíme zapomenout na to, že pilot při brzdění z takové vzdálenosti nemá své auto pod kontrolou. Bránící se Norris mu proto možná měl nechat více místa.

Kdyby se Lando Norris dozvěděl o této argumentaci, možná by se i s chutí zasmál. Incident totiž viděl ze svého kokpitu úplně, ale úplně jinak. Do Péreze prý „nezatočil“, jak tvrdil Mexičan, právě naopak. Na vnitřku mu nechal dostatek prostoru. Co by ostatním stačilo, Pérezovi se zdálo být málo.

„On byl vpředu, snažil jsem se ho nechat projít,“ prohlásil po závodě Lando Norris a vysvětloval, že proti Pérezovi ani nebojoval. „Byl jsem na pravé straně a snažil jsem se ho pustit. Byl jsem asi čtyři délky auta od apexu a on mě stejně nějak trefil. No, působivé.“

„Nevím. Vysloveně jsem ho pustil přede sebe a nějak do mě narazil, a dostal za to penalizaci,“ nedokázal se divit nad tímto sledem událostí pilot McLarenu.

Rozhovory pro Viaplay bývají většinou o něco uvolněnější. I Lando Norris si tu „pustil ústa na špacír“, když prozradil, že mu už bylo všechno jasné, když se vedle něj objevil Pérez. „Upřímně jsem to i čekal. Není to nic nového. On naráží do mnoha lidí, takže pro nikoho to není žádná novinka.“

K nehodě došlo až v závěru závodu, kdy si už Lando Norris nedělal velké naděje, že by ještě dokázal předehnat George Russella. Přitom první stint jel před ním, o pozici přišel až v boxech. Mechanikům však nic nevyčítal. Uvědomoval si, že celý rok byli v podstatě bezchybní, a tak se jeden špatný pitstop může přihodit.

Norris však uvažoval, zda by se neudržel před Mercedesem… „Bylo to těžké, ale nedá se říci, že by Ferrari nebo Mercedes zmizeli v dálce. Kdybych se po zastávce udržel před Mercedesem, mohl jsem tam zůstat díky špinavému vzduchu a podobně? Možná.“

Po zastávce se rodák z Bristolu ještě snažil Russella dohnat a předehnat, ale hrály proti němu okolnosti a hlavně jezdci, kteří naťahovali úvodní stint. George Russell se například dostal přes Lance Strolla jako po másle, ještě měl i DRS. Norris ho však dostihl ve třetím sektoru a ztratil několik desetin.

„Když on dohnal nějaká auta, tak z toho profitoval. Já je někdy dohnal na konci rovinky, takže jsem musel strávit za nimi jedno celé kolo,“ povzdechl si Norris. „Občas jsme měli trochu smůly. George však odvedl dobrou práci, Mercedes odvedl dobrou práci. Nic z toho jim neberu.“

„My prostě neměli takovou rychlost, jakou jsme chtěli, abychom se jim vyrovnali. Musel jsem na to příliš tlačit a zničil jsem si mediumky a potom i obě tvrdé sady. Rychlost je to hlavní, co nám chybělo,“ doplnil nakonec.

Související zprávy