logo F1live.cz

Marko: Pérez má smůlu, že stojí proti talentu, který se rodí jednou za sto let

Max Verstappen
© RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 12. 2023

Diskuse o kvalitě Maxe Verstappena a “nekvalitě” Sergia Péreze by se dala vést donekonečna. Faktem však je, že skutečně nevíme a nikdy se ani nedozvíme, jaké jsou skutečné kvalitativní rozdíly mezi jednotlivými jezdci na roštu. Dá se na to dívat z tolika úhlů a ve hře je tolik proměnných, že se to nedá změřit. Takový Helmut Marko vám však vždy řekne, že za vším je jezdecká kvalita Maxe Verstappena a trápení Sergia Péreze není trápením, ale důkazem jezdecké geniality nizozemského jezdce.

Toto Wolff na konci této sezóny prohlásil, že Verstappena a Péreze rozhodně nedělí sekunda, jak jsme to několikrát viděli v této sezóně. Už několikrát v minulosti zaznělo, že skutečně elitní jezdec se díky svému talentu a schopnostem dokáže postarat o takové dvě nebo tři desetiny sekundy na kolo. Když tedy vidíme ve Formuli 1 velké časové rozdíly mezi týmovými kolegy, rozhodně to nemůžeme připsat jen schopnostem či talentu, ale do hry vstupují i faktory jako koncepce monopostu, jezdecký styl, pneumatiky a pod.

Pérez však v této sezóně vypadal v porovnaní s Verstappenem jako netalentovaný hlupák, kterým však rozhodně není. Devatenáct vítězství proti dvěma, 575 bodů proti 285, to jsou rozdíly, které nemají jednoduché vysvětlení. Stejně tak rekordy Maxe Verstappena a Red Bullu, které Helmut Marko pro OE24 okomentoval slovy: „Něco takového je unikátní. Kdo ví, zda to bude někdy možné zopakovat.”

Všechna ta čísla a rekordy, které bychom popisovali a jmenovali věky, mají podle rakouského veterána jasné vysvětlení. „Máme skvělé auto a vysoce motivovaný tým. Rozhodujícím faktorem při této dominanci, a uvědomuje si to stále více a více lidí, je však faktor Max Verstappen. Sergio Pérez byl zatracován, ale je to špičkový jezdec. Měl jen tu smůlu, že jeho týmovým kolegou je talent, který se rodí jednou za sto let,“ prohlásil Marko.

V sezóně 2023 se překonávaly rekordy, které byly považovány za nepřekonatelné. Ostatně, to se říkalo o mnoha zápisech, ale v tomto roce padly rekordy platné dobrých sedmdesát let. Za takový se považovalo i 91 vítězství Michaela Schumachera, které však dokázal překonat Lewis Hamilton. I ten však může jednou padnout.

„Maxovi věřím, že by to dokázal překonat. Je velmi pravděpodobné, že bude dále vyhrávat tituly mistra světa, ale nemyslím si, že je možné, aby se zopakovala další takováto sezóna s 21 vítězstvími v 22 závodech,“ konstatoval poradce Red Bullu.

Ten také dostal v poslední době velmi populární otázku, zda ho velmi štve závod v Singapuru. Přece jen, dokonalost byla na dosah ruky, ale podobně jako Mercedesu v roce 2016 (ve Španělsku se srazili Hamilton s Rosbergem a v Malajsii odešel motor), ani Red Bullu se nepodařilo dosáhnout stoprocentní úspěšnosti, když tým doplatil na úskalí tratě, které se od počátku sezóny obával.

„Vždy jsem říkal, že když nezaváháme ani v Singapuru, tak jsem optimistický, že se nám to může podařit. Před víkendem jsme se však nechali na simulátoru svést na scestí a nezvládli jsme kvalifikaci. V závodě jsme byli opět rychlí, ale předjíždění bylo na tomto městském okruhu téměř nemožné,“ řekl Marko.