logo F1live.cz

Pokud Lawsonovi nedáme místo pro rok 2025, tak ho ztratíme, přiznal Marko

Peter Bayer, Helmut Marko a Liam Lawson
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 4. 2024

Pokud chcete vědět, zda se situace v Red Bullu nebo jeho sesterském týmu RB vyostřuje, stačí sledovat vyjádření Helmuta Marka. Rakouský veterán světa motorsportu dává svým pilotům jasně najevo, že musí přidat, přičemž se neštítí použít k tomuto účelu média. Marko po několika týdnech opět vystoupil na veřejnosti s tím, že čas běží a pokud Red Bull nechce ztratit Liama Lawsona, jeden ze současných pilotů stáje RB musí jít z kola ven.

Po Austrálii vyslal Marko jasný vzkaz Danielu Ricciardovi, když ve svém sloupku pro německý Speedweek prohlásil, že „bude muset přijít s něčím a bude to muset udělat rychle“. Výsledky australského závodníka nejsou dobré a víkend co víkend musí odpovídat na stále nepříjemnější otázky. Nejsou však ani zdaleka tak nepříjemné jako vyjádření poradce Red Bullu.

Marko tento týden otevřeně přiznal, že po sezóně si nemůže nechat trio Júki Cunoda, Daniel Ricciardo a Liam Lawson. Novozélanďanova smlouva totiž říká, že když mu Marko nenajde sedačku pro rok 2025, stane se volným hráčem a může opustit struktury Red Bullu. Pokud si tedy tým chce udržet Lawsona, musí mu dát místo.

„V Liamovi Lawsonovi máme samozřejmě kvalitního rezervního jezdce, který má podle své smlouvy právo odejít do jiného týmu, pokud mu nedáme místo v jedné z našich stájí pro rok 2025,“ prohlásil Marko bez obalu pro rakouský Kleine Zeitung.

„V této souvislosti by pro nás bylo určitě vzrušující, kdybychom ho viděli ve Formuli 1 už v tomto roce. Získali bychom tak jasnější obraz. Je to však složitý problém, takže si budeme muset počkat a sledovat, jak se celá záležitost vyvine,“ dodal Marko.

Je jasné, že v současnosti je to právě Ricciardo, který se ocitl na šikmé ploše. V tomto roce totiž dokázal porazit Júkiho Cunodu jen jednou, a to jen díky týmové režii. Japonský závodník si naproti tomu svými výkony podmanil srdce i mysle fanoušků. Júki získal všech sedm bodů týmu a pevně se usadil na koni. I Marko byl nucen přiznat, že si výkony Ricciarda představoval úplně jinak.

„Očekávali jsme, že pokud chce mít aspoň naději na místo v Red Bullu, musí být jasně rychlejší než Júki,“ prohlásil poradce Red Bullu. „To se však zatím nestalo, i když v Japonsku to bylo těsné. Uvidíme, jak se to vyvine.“

Helmut však nezapomněl vyzdvihnout výkony Cunody. Vždyť proč o tom máme mluvit jako o slabých výkonech Ricciarda? Proč by to nemohly být skvělé výkony japonského mladíka? „Júki má za sebou skvělý start do sezóny a už není taková horká hlava jako kdysi. Máme však za sebou jen čtyři závody, takže je ještě brzy, ale Daniela má pod kontrolou, i když v Japonsku to bylo vyrovnané,“ řekl Marko.

Související zprávy