logo F1live.cz

Mluvit se Strollem? Nikam by to nevedlo, prohlásil Ricciardo

Daniel Ricciardo a Lance Stroll
© Twitter/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 5. 2024

Je rozhovor s Lancem Strollem zbytečný? Když kanadský závodník loni v Kataru napadl svého trenéra, novinářům řekl, že se mu nemusí omlouvat, protože jsou kamarádi. Kanadský závodník před dvěma týdny sestřelil při restartu v Číně Daniela Ricciarda a zdá se, že opět neměl potřebu si s někým promluvit.

Stroll v Číně při restartu nevěnoval dostatečnou pozornost tomu, co se dělo před ním, a pořádně nabral Daniela Ricciarda. Australan v důsledku kolize vypadl ze závodu a pořádně penil. I když se to pilotovi Aston Martinu nelíbilo, jako jezdec vzadu byl zodpovědný za kolizi, což věděli i komisaři a napařili Strollovi penalizaci.

Asi nepřekvapí, že nijak výmluvný Lance po závodě nešel za Ricciardem, aby si s ním promluvil o tom, co se stalo v předposlední zatáčce. „Řekl bych, že ne, protože by to stejně nikam nevedlo,“ odpověděl Daniel na otázku, zda si chtěl s Kanaďanem promluvit.

„Dokážu přijmout omluvu, nejsem takový kretén, ale ani to nepřišlo. Očividně si myslí, že neudělal nic špatného. Asi k tomu už není třeba cokoli říkat. Samozřejmě, když si vedle sebe sedneme na setkání jezdců a bude si chtít promluvit, tak ho nebudu ignorovat,“ slíbil Ricciardo.

Ten tvrdí, že se v kariéře řídí milým zvykem. Když dojde k nějakému incidentu, vždy zajde za svým soupeřem, aby vyčistil vzduch. Dokonce i v případě, kdy není stoprocentně přesvědčen o své vině. „Jako kluk jsem byl možná tvrdohlavější a neomlouval jsem se pokaždé – dokonce ani za vlastní chyby,“ přiznal Ricciardo.

„V posledních letech se to však změnilo. Když někoho vyřadím ze závodu, tak dokonce i když to je 50 na 50, řeknu mu: ‚Podívej, možná jsem mohl udělat něco lépe. Mrzí mě, že jsem ti zničil den.‘ Jen mu napíšu, abych trochu vyčistil vzduch,“ říká australský závodník.

„Jsme soupeři, ale nechcete si nakreslit terč na vaše záda a nepotřebujete nepřátele. Nechci tím říct, že jsme nepřátelé nebo něco podobného. Byl to incident a jde se dál, ale co nechcete, aby dělali vám, nedělejte ani vy jim. Řekl bych alespoň: ‚Chlape, promiň, díval jsem se jinde.‘ Nebo: ‚Brzdil jsi velmi brzy a překvapil jsi mě.‘ Zkrátka bych řekl alespoň něco,“ dodal Ricciardo.