logo F1live.cz

Ricciardo cítí velký obrat: Věděl jsem, že to mám v sobě

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala4. 5. 2024

Zdá se, že Daniel Ricciardo konečně dává sbohem trápení z úvodu sezóny. Ve sprintové kvalifikaci na okruhu v Miami se mu podařilo dokonce dostat do druhé řady, což by mu záviděl nejeden pilot z top týmů. Spokojený Australan odkazuje, že se mu daří měnit kurz.

Kurz Daniela Ricciarda zpočátku směřoval do záhuby. Od týmu si však vyžádal výměnu šasi, k čemuž se přidalo pár nových komponentů a první skutečně ohromující výkon je na světě. Pilot Racing Bulls aspoň na chvíli zavře ústa svým kritikům.

První otázka Natalie Pinkhamové ze Sky Sports zněla: Kde se to vlastně vzalo? Daniel Ricciardo se nejprve rozesmál. “Nevím, netuším. Ale ne, vím,” šklebil se snad největší sympaťák v padoku. “V minulosti jsem to už dokázal. Vím, že to mám v sobě.”

“Čekal jsem však, že se mi podaří startovat z druhé řady? Asi ne, že to bude až tak dobré,” přiznal před krátkou rekapitulací své sprintové kvalifikace. “Ve SQ2 jsem se cítil velmi dobře a věděl jsem, že moje kolo bude stačit na postup do SQ3. V tu chvíli jsme byli na pátém místě a v hlavě jsem si už říkal: Páté místo by bylo velmi fajn v SQ3. No a pak jsme získali čtvrtou příčku!”

Přesně takovou vzpruhu Ricciardo potřeboval. Na jedné straně, aby si pojistil místo a nedal vedení ani pomyslet na to, že by ho nahradil Liamem Lawsonem, na druhé straně je to důležité z hlediska sebevědomí. “Bylo to divoké. Měl jsem dobrá kola, ale je těžké zde předvést čistou jízdu. Je to náročný okruh a prostřední sektor, ve kterém poskakujete přes šikanu, je těžké trefit správně. V šestnácté zatáčce jsem políbil – tedy poprvé jsem ve skutečnosti trefil bariéru. Určitě jsem tlačil. Nevím, jestli to pomohlo mým časům, ale bylo to opravdu dobré.”

“Jsem velmi pyšný na to, co jsem dnes dokázal, ale i náš tým na poslední velké ceny přinášel vylepšení. Na posledním závodě v Číně jsem vyměnil i šasi, tady jsme nasadili novou podlahu… Vypadá to, že se to začíná otáčet,” neskrýval spokojenost.

Fanoušci Daniela Ricciarda si při této čtvrté příčce vzpomenou na loňský víkend v Mexiku, kde se mu v řádné kvalifikaci také podařilo obsadit čtvrté místo. V neděli nakonec skončil sedmý, za což by ve sprintu získal dva body. Sprint je však přece jen specifická disciplína a Racing Bulls budou mít šanci skončit o něco výše.

Může snít o pódiu? “Jasně!” rozesmál se Ricciardo, na což reportérka zareagovala doplňující otázkou: Co takhle snít o vítězství? “Mohu snít o čemkoli! Startovat takhle vysoko je velmi fajn. Už i z toho pohledu, že jsme se dostali ze středu pole, kde to umí být trochu chaotické. Doufáte, že v úvodu pojedete s lídry a pak… Je to krátký závod, snad se je v prvních kolech budeme dostatečně držet a skončíme s pěkným balíkem bodů.”