logo F1live.cz

Komisaři rozhodli: Ricciardo přijde na startu VC Miami o tři místa (přehled verdiktů)

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala21. 4. 2024

Komisaře po Velké ceně Číny čekalo mnoho práce. Před sebou měli horu incidentů ze závodu, které bylo nutné prozkoumat. Nejpřísnější trest dostal Daniel Ricciardo, ale trestné body se ušly i dalším.

Daniel Ricciardo v Miami s jistotou nezíská pole position. Komisaři mu totiž po Velké ceně Číny udělili penalizaci ztráty tří míst za to, že předjel Nica Hülkenberga za bezpečnostním vozidlem. Kromě toho dostal i dva trestné body, které jsou jeho první.

V Australanově případě nešlo o žádné nedorozumění či pochybení například na výjezdu z boxové uličky, kde někdy mohou rozhodovat centimetry. „Daniel Ricciardo přiznal, že Nica Hülkenberga předjel úmyslně, ale domníval se, že to může udělat, protože Nico Hülkenberg ho předjel za bezpečnostním vozidlem ve 28. kole. Poznamenáváme, že Nico Hülkenberg měl ve 28. kole povoleno předjet Daniela Ricciarda podle článku 55.8,“ píší komisaři.

Článek 55.8 vymezuje, za jakých okolností je pilotovi povoleno předjet jiné auto. V tomto případě narážel na kolizi mezi Strollem a Ricciardem. Pilot (Hülkenberg) by měl povoleno předjíždět, pokud má jeho soupeř očividný problém, což se od takové kolize dá očekávat. „Daniel Ricciardo neměl oprávněný důvod předjet Nica Hülkenberga během výjezdu bezpečnostního vozidla. V souladu s tím Danielovi Ricciardovi udělujeme desetisekundový trest.“

Ricciardo z velké ceny odstoupil, takže si deset vteřin nemůže připočítat ke svému výslednému času. FIA proto rozhodla, že mu tento trest udělí v Miami v podobě ztráty tří příček na startovním roštu nedělního závodu, resp. dalších závodů, které Ricciardo absolvuje (ne sprintové závody).

Další verdikty

Kromě Ricciardova případu komisaři už během závodu udělili tři desetisekundové penalizace. Logan Sargeant ji dostal za předjetí Nica Hülkenberga na úrovni výjezdu z boxové uličky. Americký pilot tak dostal i dva černé body a dohromady jich už má osm. Pokud během následujících dvanácti velkých cen získá další čtyři, čeká ho závodní distanc.

Konto s trestnými body se v případě Lancea Strolla nafouklo na 7 po způsobení kolize s Danielem Ricciardem během fáze SC. Toto byla zároveň druhá desetisekundová penalizace, kterou komisaři rozdali během závodu.

Ta poslední patřila Kevinu Magnussenovi. Dán naprosto zbytečně vyřadil ze závodu Júkiho Cunodu. Pilot Haasu má pět trestných bodů.

Zástupci Alpinu se měli po závodě dostavit ke komisařům za zkaženou zastávku v boxech. Tým dostal pokutu 10 tisíc eur za selhání systému, který snímá, zda jsou všechna kola upevněna správně. Signál od mechanika o správném utažení kola přešel navzdory tomu, že pravá zadní pneumatika ještě utažena nebyla. Alpine okamžitě zpozoroval tento problém a auto zastavil, ale jeden z mechaniků se při tom lehce zranil.

FIA během závodu vyšetřovala i Lance Strolla za to, že měl vytlačit z tratě Nica Hülkenberga, a také vytištění Pierrea Gaslyho ze strany Alexe Albona. Oba případy komisaři vyhodnotili jako v souladu s pravidly.