logo F1live.cz

Marko nadále projevuje zájem o Norrise: Sledujeme ho…

Lando Norris a Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 4. 2024

V posledních letech se tato možnost skloňovala několikrát. Lando Norris byl spojován s Red Bullem prakticky už od svých juniorských let. Když britský mladík podepsal v zimě další smlouvu s McLarenem, historky o nabídkách od Red Bullu utichly. Když však pod pódiem v Číně stál Helmut Marko ve společnosti Landova otce Adama, museli se ho reportéři zeptat na již tolikrát omílané téma.

Spekulace svého času zašly tak daleko, že se dokonce mluvilo o otevřené nabídce od Red Bullu. Norrisovi se prý mohou připojit, kdykoli budou chtít. Reportéři z paddocku občas poukazují na skutečnost, že Adam Norris se se zástupci Red Bullu zná trochu důvěrněji, než by se slušelo, když patří k odlišným týmům.

Helmut Marko je dlouholetým šéfem akademie Red Bullu a na výběr pilotů – ať už juniorských nebo seniorských – má velký vliv. Na přestupy se tedy reportéři zvyknou ptát spíše jeho a když ho viděli pod pódiem ve společnosti Adama Norrise, opět museli položit i tuto otázku.

„Je mladý a my ho určitě sledujeme,“ prohlásil Marko pro ServusTV. „Jeho otec vždy sranduje, že Lando se nebude těšit z prvního vítězství ve Formuli 1, dokud Max neukončí kariéru. Řekl jsem mu, že musí přijít k nám, pak se určitě dočká dříve.“

Norris však není jediným zajímavým pilotem McLarenu. Mladý a talentovaný je i Landův týmový kolega Oscar Piastri. „Norris má smlouvu minimálně do roku 2026, takže v krátkodobém horizontu nepřichází v úvahu, stejně jako Oscar Piastri. Oba jsou však pro nás určitě zajímaví směrem do budoucnosti,“ prohlásil Marko před víkendem v Číně pro Kleine Zeitung.

Ani jednoho z nich tak s pravděpodobností hraničící s jistotou neuvidíme v příští sezóně v barvách Red Bullu. Okruh kandidátů se zúžil v podstatě jen na Sergia Péreze a Carlose Sainze. „Jednáme s Carlosem Sainzem, který právě zažívá svou nejlepší sezónu ve Formuli 1, ale má na stole velmi lukrativní nabídku od Audi. Nemůžeme ji dorovnat ani překonat. Je zřejmé, že Checo momentálně prožívá svoji nejlepší sezónu s Red Bullem. Pokud dokáže pokračovat v těchto výkonech, jako například v japonské kvalifikaci, pak je určitě nejlepší volbou pro Red Bull v roce 2025,“ prohlásil Marko.