logo F1live.cz

Júki Cunoda: Rád lidi vyvádím z omylu

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala16. 4. 2024

Júki Cunoda má za sebou tři kompletní sezóny ve Formuli 1, tedy nastal nejvyšší čas ukázat své kvality naplno. Zatím se mu to daří, což ho nesmírně těší. Radost mu přináší i to, že dokázal umlčet některé skeptiky.

Bývalý šéf sesterského týmu Red Bullu Franz Tost zvykl říkat, že pilot potřebuje tři sezóny k tomu, aby si na Formuli 1 zvykl a začal podávat adekvátní výkony. Teprve po těchto třech ročnících se obrousí ostré hrany, kterých měl Júki Cunoda několik.

Dnes sedí ve stejném monopostu jako Daniel Ricciardo a zatím ho jednoznačně poráží. Reportéři Channel 4 se ho proto zeptali, jaký je to pocit umlčet lidi, kteří předpovídali, že Ricciardo ho strčí do kapsy.

“Já mám rád, když některé lidi vyvedu z omylu,” odpověděl s úsměvem Júki Cunoda. “Vždy je to tentýž příběh. I při Nyckovi to bylo stejné. Lidé říkali, že z Nycka může být týmová jednotka. Zvykl jsem si na to, není to nic nového. Jsem však velmi rád, že se mi podařilo lidi vyvést z omylu.”

“Pokračuji v tom, co dělám. Abych podával dobré výkony a byl dobrým jezdcem Formule 1, musím v tom pokračovat, a přesně to dělají i top piloti. Já udržuji lidi v překvapení,” uvedl japonský závodník.

Cunoda se po víkendu v Japonsku dočkal pochvaly i od sportovního poradce Red Bullu Helmuta Marka. Tato pochvala může mít cenu zlata. Rodák z Grazu bude totiž spolurozhodovat o tom, zda Sergio Pérez zůstane v týmu, nebo kdo jej nahradí.

“Za námi jsou čtyři závody a Júki se třikrát dostal do Q3. Je konzistentní a chyby jsou už věcí minulosti. Zmizela i jeho nekontrolovanost ve vysílačce,” poukazuje na Cunodův rozkvět Helmut Marko. “Vskutku se zlepšil, ale pořád je jen duben a před námi ještě mnoho závodů. Když přijde letní přestávka, budeme se muset podívat i na jezdeckou otázku. Chceme to pozorně sledovat a přijmout správné rozhodnutí. Do léta to jistě přijde.”

Júki Cunoda musí zabrat, protože už brzy se Honda s Red Bullem definitivně rozloučí, a tak už nad ním nikdo nebude držet ochrannou ruku. Generální ředitel Racing Bulls Peter Bayer se však domnívá, že brzy o něj budou mít zájem i jiné stáje.

“Během posledních šesti měsíců drží vzestupný trend. Je neuvěřitelně koncentrovaný a i po fyzické stránce udělal krok vpřed. Z teenagera se stával dospělý muž,” dodává Peter Bayer. “Bude zajímavý i pro jiné týmy a Red Bull bude také pečlivě sledovat jeho pokroky.”