logo F1live.cz

Schváleno: Chlazení kokpitů i zkrácení předstartovní procedury

FIA
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Tomáš Masár
Tomáš Masár6. 12. 2023

Ve středu zasedla Světová motoristická rada, jejímž úkolem bylo ve vztahu k Formuli 1 schválit, resp. neschválit novinky, s nimiž přibližně před dvěma týdny vyrukovala Komise F1. V pravidlech FIA pro rok 2024 byly provedeny tyto změny:

Za prvé, jezdcům bude v případě extrémně horkých podmínek umožněno na monopost nainstalovat chladící otvor, díky kterému se teplota v kokpitu o něco sníží. Rovněž dojde k omezení počtu a hmotností určitých kovových komponentů v podlahě, které byly identifikovány jako bezpečnostní riziko – za předpokladu, že by se uvolnily z auta v důsledku kolize nebo jinou příčinou.

Světová motoristická rada mimo jiné zkrátila předstartovní proceduru, která po zavedení prohlídky jezdců trvala 50 minut. Nejnovější potrvá pouhých 40 minut.

Změnám se nevyhnou ani závodníci startující z boxové uličky, kteří budou muset zůstat po 90-ti sekundách od započetí zahřívacího kola osamocení. To znamená, že nebudou moci mít pri sobě z bezpečnostních důvodů žádný personál a ani jiné vybavení.

V neposlední řadě byla schválena menší aktualizace sportovních, technických a finančních předpisů v souvislosti s pohonnými jednotkami pro rok 2026.

Ve zprávě FIA vydané bezprostředně po ukončení zasedání Světové motoristické rady se také uvádí, že Mezinárodní automobilová federace hodlá pokračovat ve výzkumu technologických inovací, které v nadcházejících letech ještě více zlepší řídící postupy a dále diskutovat o tom, jak ještě zlepšit pohodu a zdraví všech těch, kteří jsou kvůli Formuli 1 nuceni být neustále na cestách a přesouvat se z kontinentu na kontinent.