logo F1live.cz

Osamostatní se F1 od FIA? V Liberty Media prý už mají Sulajema plné zuby

Monza, Taliansko, FIA, ilustračné
© DPPI/Sauber Media Hub
Tomáš Masár
Tomáš Masár6. 12. 2023

Mohamed bin Sulajem se až přílišně zapojuje do dění v F1. Nejnovější neváhal začít s vyšetřováním kauzy „Wolffgate“ – jejímž hlavním aktérem je jedna z předních tváří „efjednotky“ Toto Wolff – ještě v momentě, kdy nedisponoval absolutně žádnými relevantními důkazy. Navíc, zdá se, že Emirátci nemají plné zuby pouze šéfové týmů a Stefano Domenicali, ale i majitelé soutěže z Liberty Media, a to prý do takové míry, že uvažují nad odpoutáním se od Mezinárodní automobilové federace.

Vztahy Formule 1 s Mezinárodní automobilovou federací byly po jmenování Mohameda bin Sulajema prezidentem FIA většinou na bodě mrazu. Emirátan byl královnou motorsportu obviňován za své časté zasahování do soutěže a také sexistické komentáře, kterých se měl dopustit v minulosti.

Rodák z Dubaje se proto rozhodl dát od nejvyšší motoristické soutěže na jistý čas ruce pryč, díky čemuž vztahy mezi FIA a FOM mírně pookřály. Politika nezasahování do záležitostí Formule 1 mu však moc dlouho nevydržela.

Do opětovné nemilosti F1 se dostal v momentě, když se jasně vyslovil za vstup Andrettiho do soutěže, který by se stal v pořadí jedenáctým týmem na startovním roštu. Současné stáje o tom, že by se musely o své zisky z příjmu dělit s nováčkem, který se o růst série nezasloužil žádným způsobem, nechtěli ani slyšet. Sulajem ale trval a i nadále trvá na svém.

Dalším jablkem sváru bylo několikanásobné vyšetřování Lewise Hamiltona za překročení trati během GP Kataru či předvolání šéfů týmu Mercedesu a Ferrari za údajně nevhodná vyjádření na tiskové konference před závodem v Las Vegas.

V neposlední řadě se Sulajem velmi razantně a dechtivě pustil do vyšetřování již zmíněné kauzy „Wolffgate“, s níž vyrukoval pouze jeden jediný zdroj, což potvrdilo, že napětí mezi prezidentem Mezinárodní automobilové federace a F1 jako takovou opět nabírá na otáčkách.

Pokud bude eskalace ve vztazích mezi F1 a FIA pokračovat i nadále, není podle BBC vyloučeno, že se Formule 1 pobere svou vlastní cestou. Tomuto nejčernějšímu scénáři však budou chtít pravděpodobně obě strany předejít – což ale bez diskuze, vzájemného respektu a konsensu určitě nepůjde.