logo F1live.cz

Žádné rozptylování. Ocon slibuje, že v nové sezóně se vrátí do „bojového režimu“

Pierre Gasly
© Renault SAS
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 12. 2023

Esteban Ocon v letošním roce podlehl novému týmovému kolegovi Pierrovi Gaslymu. Francouzské duo patřilo v této sezóně k nejvyrovnanějším jezdeckým dvojicím a možná trochu překvapivě se radoval druhý jmenovaný. Nepřekvapilo by nás, kdyby to Ocona otrávilo ještě více než celkově neúspěšný rok 2023 pro tým Alpine. Esteban však slibuje, že v příštím roce vytasí s aktivovaným „bojovým režimem“.

Celkové šesté místo je pro francouzský tovární tým velkým zklamáním. Pohonná jednotka nestíhala, objevily se problémy se spolehlivostí a nehoda týmových kolegů v Austrálii dokonale podtrhla situaci v stáji z Enstone. Trochu překvapivě byl rychlejším z dvojice pilotů Gasly, který překonal svého odvěkého rivala Estebana Ocona.

Vítěz Velké ceny Maďarska v roce 2021 je v týmu dobře zabydlený a už proti Fernandovi Alonsovi dokázal, že rozhodně není žádný šnek. Gasly však v této sezóně předváděl skvělé výkony a Oconovi nezbývá, než přiznat porážku.

„Myslím si, že se nám podařilo několik velmi dobrých věcí a využili jsme několik velmi dobrých příležitostí, ale celkově jsme nebyli konzistentní a mnohkrát jsme nedokončili závod. Tuším, že jsem odstoupil až devětkrát, což je asi nejvíce ze všech jezdců. Vyšlo nás to draze,“ zhodnotil sezónu 2023 dvanáctý muž celkového hodnocení Esteban Ocon, kterého cituje Motorsport.com.

„Když odečteme problém s převodovkou v Singapuru a kontakt s Oscarem v Austinu, mohli jsme se dostat do nejlepší desítky celkového hodnocení. Proto je tato sezóna trochu promarněnou příležitostí,“ dodal francouzský závodník.

Jak to tedy v příštím roce změnit? Podle slov samotného Ocona je nezbytné se více soustředit na závodění. V letošním roce jsme viděli, že Alpine vstoupil do velkého šoubiznisu, když se spolumajiteli stáje stalo konsorcium okolo hollywoodských a sportovních hvězd. Esteban však slibuje, že v roce 2024 se nenechá ničím rozptýlit.

„Od 2. ledna do předsezónních testů se vrhnu naplno do tréninkového kempu. Vrátím se více k tomu, co jsem dělal v roce 2022, tedy žádný život, jen závodění. V této sezóně jsme měli množství aktivit mimo okruhy, ale to se v novém roce změní,“ slibuje Ocon.

„Vracím se do bojového režimu a plně se soustředíme na závodní stránku. Ještě předtím se uskuteční vánoční večírek týmu a také nás čeká nějaká práce na simulátoru. Pár dní strávím s rodinou, kterou jsem už dlouho neviděl. V prosinci si užiji pár pěkných chvil s přáteli, také s Mickem Schumacherem, a potom se už plně soustředím na příští rok,“ řekl Ocon.