logo F1live.cz

Čísla mluví jasně: Od roku 2018 byl nejsilnějším Verstappenovým kolegou Albon

Alex Albon
© Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 12. 2023

Zatímco takový George Russell se dostal do Mercedesu i díky powerpointové prezentaci, Alex Albon se při hledání nového zaměstnavatele spolehl na tabulkový Excel. Za pomoci programu, který je pro většinu z nás noční můrou, se sedmadvacetiletému závodníkovi podařilo dokázat, že byl z Verstappenových několika posledních týmových kolegů jasně nejrychlejší. Tímto počinem přesvědčil o svých schopnostech britský Williams, v jehož barvách strávil poslední dva uplynulé ročníky.

Britsko-thajský pilot se po propuštění z Red Bullu ocitl v roce 2021 v nezáviděníhodné situaci – poté, co o něj nikdo neprojevil zájem, zůstal bez práce. Před započetím sezóny 2022 se chtěl proto ujistit, že se obdobný scénář už nezopakuje. Pomoci mu v tom měl excelovský soubor, kde sesbíral rozsáhlá data o svém předchůdci Pierru Gaslym a následovníkovi Sergii Pérezovi. Výsledek? Ze srovnání tří jezdců vysvitlo, že na nedostižného Maxe Verstappena ztrácel nejméně právě Albon.

„To, k čemu jsem se uchýlil, by v takové situaci udělal každý,“ řekl Albon v podcastu High Performance. „V podstatě jsem udělal průzkum a sesbíral statistiky o Pierrovi Gaslym, kterého jsem v týmu nahradil, a Sergiovi, který v Red Bulle působí v současnosti.“

„Byla to velmi jednoduché srovnání, které se většinou týkalo Maxe. Porovnávala se celková rychlost jezdců, kvalifikační a závodní výsledky, a to vše na listu v Excelu. Gasly s Pérezem ztrácely na Maxe ve většině případů víc, než když jsem byl Maxovým týmovým kolegou já. Péreze, který byl mou náhradou, by však za špatný ročník diskreditovat neměli,“ dodal dobrák Albon. „Platí ale, že jsem byl v konečném součtu oproti těmto dvěma lepší.“

Albon následně údaje, z nichž vzešel ve srovnání s Pérezem a Gaslym jako vítěz, poskytl více týmům. Z nich nejvíc zaujal Williams, který závodníka jezdícího pod thajskou licencí bezodkladně angažoval. “Nevěděl jsem, co přesně mám s tímto srovnáním udělat, tak jsem ho prostě poskytl několika šéfům týmů – a tak to celé začalo,” vysvětlil.

Albon dále poznamenal, že i když si na něm média v minulosti zgustla, se jeho výkonnostní manko na Nizozemce s tím Pérezovým nedalo ani porovnat. Je sice pravdou, že ve srovnání s Verstappenem se vyšplhal na pódium pouze v minimu případů, ale zdůraznil, že v roce 2020 Red Bull ani zdaleka nedisponoval tak kvalitním monopostem jako v současnosti.

„V roce 2020 jsem doplácel na to, že Max se obvykle kvalifikoval na třetím, čtvrtém a někdy pátém místě, přičemž v závodě skončil zpravidla třetí nebo čtvrtý, zatímco já jsem byl od něj v některých závodech o tři nebo čtyři desetiny pomalejší, co mě vyneslo na katastrofální jedenácté či dvanácté místo.“

„O rok později byl Red Bull první nebo druhý téměř v každém závodě. Zatímco však Lewis a Max bojovali o titul, Checo byl třetí, čtvrtý nebo pátý (přičemž pravidelně podával výkony, které by ho rok předtím vynesly na Albonovo zmíněné jedenácté nebo dvanácté místo, pozn. red.),“ uzavřel Albon.

Související zprávy