logo F1live.cz

Nastoupí Williams v „oklíštěné sestavě“ i v Japonsku? Je to možné, přiznává Vowles

Nehoda Alexa Albona
© Screenshot/FOM
Tomáš Masár
Tomáš Masár28. 3. 2024

Po sérii uspokojivých výsledků se Alex Albon v Austrálii kdovíjak nezaskvěl. Ani ne tak proto, že by v závodě nebodoval – jde o něco, co se událo před nimi. Pilot reprezentující Thajsko v prvním volném tréninku po chybě tvrdě havaroval, zničil svůj monopost a postaral se o to, že do nedělní velké ceny mohl nastoupit pouze jeden z jezdců týmu z Grove. Navíc, Albonova nehoda může mít ještě dohru. Jelikož má Williams omezené zdroje a závodník havaroval se svým monopostem vskutku tvrdě, je možné, že britský tým nestihne dát jezdcovo auto dohromady včas. V takovém případě by britský tým stejně jako v Austrálii nasadil jeden monopost také v Japonsku.

Po Albonově havárii v prvním volném tréninku v Austrálii vyšlo najevo, že Williams nemá k dispozici náhradní podvozek, a proto nastoupí do závodu pouze jeden z dvojice Albon – Sargeant. Jelikož je pilot jezdící pod thajskou licencí dlouhodobě konkurenceschopnější, tým z Grove se rozhodl posadit do zbývajícího monopostu, který je jinak Američanů, právě jeho.

Přestože je tento scenář prozatím nepravděpodobný, může dojít k situaci, že stejný ortel jako minulý víkend, bude muset Williams vyříct i o týden v Japonsku. Šéf stáje James Vowles se totiž vyslovil, že Albonův monopost nemusí být za určitých okolností opraven včas, ale dodal, že zůstává optimistou a věří, že v Suzuce uvidíme na trati oba jeho svěřence.

„Máme omezené množství zdrojů,“ vysvětlil Vowles pro Speedcafe. „Můžeme je buď vynaložit na to, abychom se ujistili, že budeme mít v Japonsku k dispozici dvě auta s dostatkem náhradních dílů, nebo přijedeme s dodatečným podvozkem.“

„Na opravu Albonova auta (především podvozku) však máme dostatek času. Opravné práce na autě začaly už v sobotu, a to proto, abychom ho stihli opravit včas. Na jeho opravu máme týden, což je dostatečné množství času,“ zopakoval Vowles, který je v souvislosti s opravou Albonova monopostu optimistou, ale za jeho včasné dodání se odmítá zaručit.

„Nikdo vám nemůže dát 100procentní jistotu,“ poznamenal. „Byl jsem však svědkem toho, že se mechanikem podařilo (včas) opravit podvozky v mnohem horším stavu,“ dodal.

Vowles také přiblížil, která část podvozku si nehodu odnesla nejvíc. „Nejvíc byla poškozena pravá přední část podvozku, kde zároveň došlo k roztržení odpružení.“ Kromě toho „to schytala“ i převodovka, motor a některé další části auta. „Převodovka se praskla na dvě části, držáky motoru byly zcela ohnuté a motor je v podstatě úplně zničen,“ upřesnil čtyřiačtyřicetiletý Brit.