logo F1live.cz

Albon se obává poškození šasí: Ani s náhradními díly na tom nejsme nejlépe

Nehoda Alexa Albona a Daniela Ricciarda
© FOM/Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 4. 2024

Velkou cenu Japonska nám okořenilo první přerušení závodu v této sezóně. Daniel Ricciardo a Alex Albon kolidovali už ve třetí zatáčce prvního kola, když Australan zavřel svého soupeře na vnější straně. Ricciardo sledoval své levé zpětné zrcátko, kde číhal Lance Stroll, a vůbec si nevšiml Williamsu napravo. Byla z toho tvrdá nehoda, naštěstí, oba piloti jsou v pořádku.

Stáj z Grove v tomto roce pronásleduje obrovská smůla. Po problémech v Austrálii a nehodě Logana Sargeanta v prvním tréninku musí mechanici opět opravovat monopost po dalších mimořádně drahých škodách. Tým přitom byl optimistický a doufal, že díky menšímu zadnímu křídle a lepší maximálce, čímž mírně kompromitoval svou kvalifikaci, mohl míchat karty v závodě.

Závod Alexe Albona však nakonec trval jen dvě zatáčky. „Neměl jsem nijak fantastický start, ale určitě lepší než piloti na středně tvrdých pneumatikách. Připravil jsem si dobrý výjezd ze druhé zatáčky a potom už nic. Nemyslím si, že mě Daniel viděl. Snažil jsem se uhnout, ale to už nešlo,“ řekl po závodě britsko-thajský závodník.

„Je těžké to překousnout. Tým na tom není nejlépe z pohledu náhradních dílů a poškození. Je to velmi frustrující. Jsem zklamaný, ale potřebujeme se od toho odrazit a připravit se na Čínu,“ dodal Albon.

Nezapomeňme, že toto bylo v podstatě jediné celé šasí, které tento tým má. Při pohledu na tvrdost nárazu by nás nepřekvapilo, kdyby museli ve Williamsu opravovat před dalším závodem i tento kus. „Upřímně, nebyla to až tak velká nehoda. Narazil jsem však do bariéry z pneumatik, které už dnes tak moc nevidíme. Způsob, jakým se dostaly pod auto mě znepokojuje. Neviděl jsem to úplně detailně, ale doufám, že to bude v pořádku,“ řekl pilot Williamsu.

Daniel Ricciardo byl po sobotní kvalifikaci zklamaný, že se mu velmi těsně nepodařilo postoupit do Q3. Troufal si však, že po startu závodu bude v nejlepší desítce. Nakonec mu však start vůbec nevyšel, čímž začala řetězová reakce nehody.

„Já a Júki jsme měli dost slabý start na středně tvrdých pneumatikách, zatímco všichni za námi obuli měkké, takže nás snadno dostali. Ve druhé zatáčce se to trochu ustálilo, ale pamatuji si, že na výjezdu ze druhé zatáčky jsem měl stále problémy s trakcí a jeden Aston Martin byl nalevo. Sledoval jsem ho, když jsem v nájezdu do třetí zatáčky pocítil, že tam byl také Alex,“ řekl po závodě Ricciardo.

„Nehoda v prvním kole je pro jezdce to nejhorší. Těšili jsme se na dnešek, ale okamžitě se nám to zhroutilo. Takový je však motorsport a čas od času se to stává. Budu tu v úterý testovat, takže získám zpět kola, která jsem dnes ztratil,“ usmál se na závěr Daniel.