logo F1live.cz

Závody, že jsou nudné? Pouze dění na čele, tvrdí Albon

Alex Albon
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 3. 2024

Formule 1 v uplynulých letech dominuje Max Verstappen, který vyhrává jeden závod za druhým. Mnohé fanoušky proto začíná „efjednotka“ nudit a označují ji za předem předvídatelnou. Toto tvrzení však podle Alexe Albona vůbec nekoresponduje s realitou. Pilot Williamsu sice připouští, že o vítězi závodu je zpravidla předem rozhodnuto, ale zdůrazňuje, že ve zbytku startovního pole se to aktivitou na trati jen hemží.

Max Verstappen ovládl oba dosavadní závody sezóny 2024, kdy cílovou pásku proťal pokaždé s výrazným náskokem před týmovým kolegou Sergiem Pérezem. Nejeden z fanoušků už proto aktuální ročník odepsal s dodatkem, že je o všem předem rozhodnuto a pokud by tomu tak i nebylo, závody jsou přece příliš nudné.

Vůči těmto a obdobným tvrzením se ostře ohrazuje Alex Albon, který považuje aktuální šampionát za všechno, jen ne nudný. Thajsko-britský pilot má za to, že se to na trati aktivitou jen hemží, akorát nedochází ke změnám ve vedení závodu.

„Mrzí mě, když vidím komentáře o Maxovi a o tom, že je to nudná sezóna, protože to vůbec není pravda – tedy alespoň z mého úhlu pohledu,“ vyslovil se v podcastu Beyond the Grid jezdec Williamsu. „Pokud si odmyslíte Maxe, tak zjistíte, že je letošní startovní rošt ve Formuli 1 jeden z nejvyrovnanějších v historii. Dokonce to platí i tehdy, když si Maxe neodmyslíte.“

„Je těžké přesvědčit diváky, že závody nejsou nudné, protože se všichni zaměřují na jejich čelo . Za vedoucím závodníkem se však toho odehrává habaděj. Například v takovém Bahrajnu jsme do boxů zamířili o dvě kola později než naši soupeři, kvůli čemuž jsme se propadli až o šest příček. Mělo to za následek, že jsme se z průběžného jedenáctého místa, na kterém jsme figurovali v závodě, propadli až na patnácté, na kterém jsme přeťali šachovnicovou vlajku. Dovolím si proto tvrdit, že je startovní pole nesmírně vyrovnané.“

Přestože ani jeden z jezdců Williamsu v prvních dvou závodech sezóny nebodoval, Albon je přesvědčen o tom, že tým z Grove oproti loňsku zaznamenal určitý progres.

„FW 45 měl spoustu chyb,“ rozpovídal se třináctý muž loňského šampionátu. „Když zezadu foukal vítr, auto se chovalo katastrofálně a v tomto ohledu jsme se v tomto roce výrazně zlepšili. Je však třeba uvést, že oproti loňsku se zlepšil (snad) každý,“ dodal Albon.