logo F1live.cz

Albon se nerevanšoval za darované šasi body, v neděli jen maskoval problémy s gumami

Alex Albon
© X/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala27. 3. 2024

Odstoupení Maxe Verstappena, Lewise Hamiltona a George Russella představovalo cennou příležitost pro týmy z druhé poloviny pole dostat se k bodům. Williamsu se to přesto nepodařilo. Alex Albon se sice poměrně dlouho držel na dostřel, ale podle svých slov jen zdánlivě. Problémy s pneumatikami skrýval za jinou strategii.

Alex Albon po startu z dvanáctého místa o dvě místa přišel. Hned v úvodu ho předjel Valtteri Bottas a v desáté zatáčce i Kevin Magnussen. Sauber mu však svou pozici ochotně vrátil po další zbabrané zastávce, nu a kromě něj ho posunuli dopředu i Max Verstappen a Lewis Hamilton.

Tehdy to ještě netušil, ale o poslední bod bojoval přímo s Kevinem Magnussenem – Russell měl totiž vypadnout v posledním kole. Na pilota Haasu se mu podařili hned dva undercuty po obou pitstopech, ale ani to nestačilo. Magnussen si s ním poradil ve 44. kole.

“Jsem trochu zklamaný. Nemyslím si, že jsme měli rychlost. Dost jsme odpadávali od skupiny, se kterou jsme závodili,” rekapituloval svůj závod Alex Albon. “Abychom se udrželi v souboji, tak jsme zastavili dříve a na čerstvých pneumatikách se pokusili opět smazat ztrátu. V posledních deseti kolech jsme za to zaplatili a spadli jsme níže.”

“Bylo to frustrující, ale prostě jsme se trápili s gumami. Drobili se. Nedokázali jsme jezdit stejně rychle jako ostatní, aniž by se začaly drolit,” popisoval pneumatikovou mizérii thajsko-britský jezdec. “Včasnými zastávkami jsme jen maskovali nedostatek naší rychlosti.”

Albon také prozradil, že jakmile se pokusil rychlostně vyrovnat například Haasem před sebou, tak jeho pneumatiky to vzdaly a začaly se drolit. Když se však rozhodl jít vlastním tempem tak, aby to gumy ustály, tak na soupeře ztrácel tři a půl desetiny na kolo.

“Trpěli jsme na značné drolení gum a všude jsme s autem bojovali. Musíme se dobře podívat na důvod. Po odstoupení tří aut z top týmů je frustrující, že jsme toho nedokázali využít a naši rivalové ano. Je to však ukázkou toho, že jsme neměli dostatečnou rychlost, když jsme stejně skončili mimo body,” zhodnotil pilot Williamsu.

Reportéry zajímalo, zda nedoplatil náhodou na chybu v prvním tréninku, po které musel vynechat i zbytek pátečních jízd. “Možná s kompletním překopáním nastavení jsme mohli něco udělat, ale popravdě ne mnoho. Pokud bych snad odjel dlouhý stint ve druhém tréninku a zjistil, jak jsou na tom pneumatiky, možná jsme něco mohli vymyslet před třetím tréninkem a kvalifikací. K tomu jsme se, bohužel, nedostali. V neděli jsem jezdil s plnou nádrží vůbec poprvé. Bylo to OK, jen mi chyběla rychlost.”