logo F1live.cz

Williams bude pokračovat jen s jedním vozem. Pro Sargeanta se víkend skončil

Nehoda Alexa Albona
© Screenshot/FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 3. 2024

Tvrdá nehoda Alexa Albona v prvním volném tréninku na Velkou cenu Austrálie bude mít pro Williams dost krutou dohru. Tým měl v Austrálii k dispozici jen dvě šasi a jedno Alex Albon poškodil tak velmi, že ho nebude možné opravit. Tým tak musel přikročit k náročnému, ale logickému rozhodnutí: britsko-thajský závodník bude v australském víkendu pokračovat se šasi, které dosud používal Logan Sargeant.

Pro stáj z Grove je to hotová noční můra. Z Austrálie si odnese jen polovinu dat, oba jezdci ztratí důležité kilometry za volantem a to nemluvíme o skutečnosti, že pro Williams pod vedením Jamese Vowlese je to dost velký trapas. Bývalý hlavní stratég Mercedesu před sezónou přiznal, že tým neuskutečnil tradiční filmovací den, protože byl ve spěchu při stavbě nového monopostu. Později vyplynulo, že Williams měl problém s díly, který nemusí vždy padnout na neschopnost či nedostatečné financování stáje, ale někdy jsou na vině dodavatelé.

Nyní se zdá být jasné, že Williams absolvoval předsezónní testy a první dvě velké ceny jen se dvěma šasi, protože si nepamatujeme, že by Alex Albon nebo Logan Sargeant měli v tomto roce nějakou velkou nehodu. To bylo vzhledem k charakteru okruhu v Džiddě obrovské riziko, ale to tým nakonec naplno zasáhlo v Austrálii, když Albon ztratil kontrolu nad jedním z agresivních obrubníků v Albert Parku a následoval tvrdý náraz do zdi.

Tým před začátkem druhého volného tréninku oficiálně potvrdil, že kvůli rozsáhlým poškozením vynechá Alex Albon dalších šedesát tréninkových minut, ale zároveň s touto zprávou se v médiích začalo spekulovat, že Williams nemá náhradní šasi. To se také potvrdilo, ale v týmu doufali, že se Albonův poškozený podvozek podaří opravit. Po pár hodinách však Williams musel před světem přiznat nepříjemnou pravdu.

„Po nehodě Alexa Albona v prvním volném tréninku na Velkou cenu Austrálie může Williams Racing potvrdit, že kvůli rozsáhlým poškozením je tým nucen toto šasi stáhnout ze zbytku velké ceny. Tento kus se vrátí do sídla týmu v Grove na opravu,“ uvedla stáj ve svém oficiálním prohlášení.

„Vzhledem k tomu, že třetí kus šasi není k dispozici, může tým potvrdit své rozhodnutí, podle kterého bude po zbytek víkendu soutěžit Alex se šasi, které v prvním a druhém tréninku používal Logan Sargeant,“ uvedl Williams.

K pohromě se vyjádřil i šéf stáje James Vowles, přičemž vysvětlil, jak je možné, že tým nemá k dispozici náhradní šasi. „Jsme nesmírně zklamáni, že toto šasi musíme pro poškození z víkendu stáhnout. V současné Formuli 1 je nepřijatelné, že nemáme k dispozici náhradní kus, ale je to jen odraz skutečnosti, jak moc jsme byli během zimní pauzy pozadu. Je to také ukázka toho, proč musíme projít výraznými změnami, abychom se dostali do lepší pozice v budoucnosti. V důsledku toho jsme dnes odpoledne museli učinit několik velmi těžkých rozhodnutí. Ačkoliv by Logan neměl trpět, když neudělal žádnou chybu, v nesmírně vyrovnaném středu pole se počíta každý závod. Udělali jsme proto rozhodnutí, které podle našeho názoru přinese největší šanci na zisk bodovaného umístění.“

Málokdo nebude souhlasit s konečným rozhodnutím. Když už je oheň na střeše, nyní se musí postarat o minimalizaci škod. „Přijmout toto rozhodnutí nebylo lehké a nemůžeme se dostatečně poděkovat Loganovi za to, jak dobře ho přijal. Je to skutečný týmový hráč. Tento víkend bude pro Williams náročný a v této situaci se už více neocitneme,“ slíbil Vowles na závěr.

Sami piloti reagovali na situaci o něco stručněji. Pro Albona i Sargeanta to není jednoduchá situace. První jmenovaný možná havaroval, ale nehody jsou neodmyslitelnou součástí motoristického sportu; druhý zase neudělal nic špatně, ale přesto si už v Albert Parku nezazávodí.

„Musím být naprosto upřímný a říct, že žádný jezdec by se nechtěl vzdát svého místa. Nikdy bych nechtěl, aby se něco takového stalo. Logan byl od prvního dne velký profesionál a týmový hráč. Nebude to pro něj lehké. V tuto chvíli se však nemohu zabývat touto situací a mou jedinou úlohou je nyní maximalizovat náš potenciál a pracovat s celým týmem na odvedení co nejlepší práce,“ uvedl Albon.

Sargeant stručně a smutně dodal: „Toto je nejtěžší okamžik, který si ve své kariéře pamatuji. Není to vůbec lehké. Jsem tu však pro tým a tento víkend se pokusím nadále přispět svou troškou, abychom maximalizovali náš potenciál.“