logo F1live.cz

Exodus v Alpine pokračuje: Nespokojený Davide Brivio se vrací do MotoGP

Davide Brivio2
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 12. 2023

Zbyl vůbec někdo v týmu Alpine? Po ambicích francouzského týmu není ani stopy. Před dvěma lety je zosobňoval italský manažer Davide Brivio. Tento muž dovedl tovární tým Suzuki až na vrchol v MotoGP a představoval jakýsi symbol staré pravdy, že kontinuita a pětiletý plán v motorismu fungují. V Alpine však tolik trpělivosti nemají.

Tento tým provádí čistky ve vedení častěji než průměrný diktátorský režim. Rok 2023 přinesl přímo lavinu, která smetla šéfa stáje Otmara Szafnauera, sportovního ředitele Alana Permana, hlavního technického ředitele Pata Frye a nakonec i Davide Brivia.

Rodák z italské provincie Lecco nastoupil do týmu v lednu 2021 jako závodní ředitel. Později byl přeřazen na funkci ředitele pro expanzi závodních projektů, ze které mimo jiné dohlížel i na závodní akademii Alpine. Ačkoliv to působí jako degradace, tým svého manažera v tiskovém prohlášení pochválil za „odborné znalosti v oblasti motorismu“, díky kterým tento program rozvíjel mladé jezdce akademie.

Podle týmu bude na juniorský program Alpinu dohlížet Julian Rouse, který je sportovním ředitelem stáje, nástupcem Alana Permana a stejně jako jeho šéf Bruno Famin má u svého jména přívlastek „dočasný“. Uvidíme, jak dlouho bude toto „mezivládí“ v Enstone trvat, když oba muži sedí na svých křeslech půl roku, což je dost dlouhá doba.

„V první řadě bychom chtěli poděkovat Davidemu za jeho tvrdou práci a odhodlání během posledních tří sezón. Jeho zkušenosti v motoristickém sportu byly mimořádně cenné, zejména při vývoji a pokroku akademie Alpine. Davidovo přání je opustit Alpine a chopit se nových příležitostí. My jsme jeho přání akceptovali vzájemnou dohodou o ukončení spolupráce. Přejeme mu vše dobré v další kapitole jeho už tak působivé kariéry,“ řekl dočasný šéf Alpinu Bruno Famin.

„Působení ve Formuli 1 v týmu Alpine je kapitolou mé kariéry, na kterou jsem hrdý. Chtěl bych poděkovat Alpinu za možnost vyzkoušet si Formuli 1, po které jsem dlouho toužil, a také za možnost předat část svých zkušeností mladým jezdcům v akademii. Přeji týmu a akademii jen to nejlepší do budoucnosti a jsem si jistý, že uvidíme mnoho mladých jezdců, kteří ve své kariéře dosáhnou fantastických úspěchů. Budu si vážit, že jsem hrál malou roli u některých těchto úspěchů. Jsem vděčný týmu Alpine, že vyhověl mému přání vyzkoušet nové příležitosti, které se mi mohou naskytnout v budoucnosti,“ řekl na rozloučenou Davide Brivio.

Ačkoliv to vypadá, že italský manažer ještě neví, co bude dělat dál, podle medializovaných informací, které se objevily už před několika týdny, prý chystá návrat do MotoGP. Jeho úkolem bude oživit kdysi neporazitelný tým Repsol Honda. Podle mnoha spekulací nebyl Brivio spokojený se svou rolí v Alpine a rozhodl se opustit tým.