logo F1live.cz

Brundle: Piastriho vítězství ve sprintu smrtelně ublížilo Norrisovi

Oscar Piastri
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 12. 2023

Lando Norris potřebuje ukončit čekání na vítězství. Čísla mluví poměrně jasně. Britský mladík se momentálně dělí o první místo historických tabulek s Nickem Heidfeldem. Oba ve své kariéře třináctkrát stříkali na pódiu šampaňským, ale ani jednou jako vítězové závodu. Dokonce i Oscarovi Piastrovi se letos podařilo vyhrát alespoň sprint, což podle komentátora Martina Brundla způsobilo Norrisovi újmu.

Také Brundle se v kariéře z vítězství nikdy neradoval a sám se ve stejném žebříčku nachází na osmém místě s devíti pódii bez triumfu. Pravděpodobně tedy dobře ví, jaký je to pocit. Ačkoliv Norris stále poměrně jednoznačně překonal svého týmového kolegu, výkony Oscara Piastriho vyvolávají zájem o další vývoj vztahů v McLarenu.

„Oscar Piastri skutečně vybrousil Landa Norrise,“ prohlásil Brundle pro televizi Sky. „Nyní se s tím musí trochu poprat, protože Piastri ukázal jako nováček rychlost v opravdu náročných zatáčkách a dosáhl úžasných výsledků.“

„Udělal i několik nováčkovských chyb, ale myslím si, že oba jezdce to skutečně posunulo dál a pravděpodobně přesně to Lando potřeboval, protože podle mě byl ve druhé polovině sezóny skutečně vynikající,“ říká Brundle. „Nezapomínejme, že Oscar Piastri vyhrál sprint v Kataru ve velkém stylu před Maxem Verstappenem, který se jej snažil dohnat.“

I když můžete považovat sprinty za nepodstatné, po morální stránce nebylo Piastriho vítězství v katarském sprintu nedůležité. Stále je to alespoň nějaký triumf a stále s sebou přináší psychické důsledky. To platí pro vítěze i poraženého. Nebudeme se divit, kdyby po třinácti pódiích bez vítězství začal být Norris netrpělivý.

„Nemyslím si, že nový větrný tunel McLarenu přinese velké ovoce před rokem 2025, ale pokud se jim podaří dát dohromady všechno ostatní… vzpomeňte si, že i v roce 2021 absolvoval Lando sérii tří závodů, které mohl všechny vyhrát. Měl to na dosah ruky, takže mu muselo smrtelně ublížit, že to byl právě Piastri, kdo jako první projel pod šachovnicovou vlajkou,“ myslí si Brundle.