logo F1live.cz

Čím se odlišuje Pérez od Gaslyho s Albonem? Je psychicky odolnější, tvrdí Horner

Max Verstappen
© RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 12. 2023

Zatímco Pierre Gasly s Alexem Albonem po boku Maxe Verstappena v Red Bulle dlouho nevydrželi, takový Sergio Pérez zanedlouho vstoupí v barvách týmu z Milton Keynes už do své čtvrté sezóny. Mexičan si však kdovíjak lépe než Francouz s Thajčanem nevede, a proto se vynořuje otázka: V čem má rodák z Guadalajary oproti Verstappenovým někdejším kolegům navrch? Je psychicky odolnější, vysvětluje Horner.

Předešlí Verstappenovi týmoví kolegové s Nizozemcem pod jednou střechou dlouho nevydrželi, a to prostě proto, že za trojnásobným šampionem výkonnostně zaostávali, z čehož se následně sesypali jako domeček z karát.

Stejně jako Gasly s Albonem se úřadujícímu mistrovi světa nevyrovná ani Pérez, který se však z četných porážek dokázal pokaždé jakž takž oklepat. To je vlastnost, pro kterou se Mexičan podle Christiana Hornera od výše uvedené dvojice liší.

„Je to jednoduché. Pokud nejste dostatečně psychicky silný, tak Maxovým týmovým kolegům být nedokážete,“ vyslovil se šéf Red Bullu v podcastu Sky F1. „Působí (Verstappen) neúnavným dojmem. Domnívám se, že jedno z Checových pozitiv je, že se s tím dokáže vypořádat. V minulosti jsme mohli vidět, že se mnozí pod tlakem zlomili. Být Maxovým týmovým kolegou je náročné.“

Přestože média tvrdí mnohokrát opak a považují Péreze za psychicky labilního, Horner trvá na svém. Prý kdyby to 33letý závodník neměl v hlavě uspořádané, sedačku v Red Bulle by už dávno nezahříval.

„Se Sebastianem jsme měli éru, kdy byl neuvěřitelně dominantní a bylo těžké být jeho týmovým kolegou. V případě Maxe je to o tom samém. On je prostě stroj. Je určitě nejlepším jezdcem v současné F1 a jelikož je trojnásobným mistrem světa, je být jeho týmovým kolegou neuvěřitelně těžké.“

Přestože Horner Péreza pochválil, opakovaně zdůraznil, že existují oblasti, na kterých bude muset pořádně zapracovat – specificky na kvalifikaci. „Jeho největším předsevzetím je polepšit si v kvalifikaci, která byla jeho Achillovou patou v určitých bodech letošního roku. Jeho závodní tempo je velmi silné, pokaždé závodí velmi dobře.“

„Potřebujeme však, aby se kvalifikoval výše, byl blíže Maxovi a vyvíjel tak na něj tlak. Nemůžeme si dovolit, aby v některých bodech šampionátu absentoval. Potřebujeme, aby byl neustále konzistentní. Jelikož ale letos skončil druhý, před rokem třetí a rok předtím čtvrtý, je na správné cestě,“ dodal 50letý Brit.

Související zprávy