logo F1live.cz

FIA chce kontrolovat týmy bez předchozího oznámení

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 12. 2023

Pravidla jsou ve Formuli 1 ohromně složitý mechanismus. Mezinárodní automobilová federace čelí při kontrole jejich dodržování nemalé výzvě. Proto by ráda měla ve svých rukou větší pravomoci. Podle šéfa FIA pro záležitosti monopostů Nikolase Tombazise by se v budoucnosti mohly kontroly v továrnách týmů provádět bez předchozího oznámení.

Kontrolóři Mezinárodní automobilové federace prakticky nemají šanci přistihnout někoho při činu. FIA již nyní kontroluje, kolik času tráví týmy na CFD a ve větrném tunelu, kolik informací spolu sdílejí zákaznické a tovární stáje a pokud chtějí týmy za podmínek rozpočtových stropů získávat věci od třetích stran, potřebují pokaždé povolení kontrolorů. Tímto způsobem se má zajistit, že nikdo nebude vyvíjet mimo rozpočtový strop.

Ve snaze zajistit, aby týmy dodržovaly předpisy, má FIA již dlouho právo navštěvovat továrny a kontrolovat je. Tyto „domovní prohlídky“ se však musí provádět po předchozím oznámení. Federace si však uvědomuje, že když chce někoho přistihnout při obcházení předpisů, musí dveře vyrazit, ne na ně slušně klepat.

„Chceme provádět návštěvy v podstatě bez předchozího oznámení,“ řekl médiím Nikolas Tombazis. „Nemyslíme si, že bychom měli jen tak vstoupit do továrny a dělat si tam, co chceme. Podle nás by však měl existovat proces, v rámci kterého bychom mohli jednoduše zavolat týmu, oni pošlou někoho, aby vyzvedl naše lidi před branou a kontroloři by mohli říct: ‚Chceme se jít podívat do větrného tunelu.‘“

Podle Tombazise by se nemělo stávat, aby byla FIA nucena na cokoli čekat. „Za deset nebo patnáct minut se tam chceme dostat. Podle nás by to mělo jít okamžitě, abychom nemuseli čekat u brány další hodinu nebo něco podobného,“ prohlásil řecký inženýr.

FIA nedávno rozšířila počet pracovníků, které má k dispozici pro pomoc s takovouto prací v továrně. Podle názoru jejích nejdůležitějších lidí je nyní federace dostatečně vybavená, aby byly její kontroly mnohem častější. „Už delší dobu jsme se snažili rozšířit tým továrních inspektorů, ale měli jsme trochu nedostatek personálu. Nedávno jsme však dosáhli počtu, o který jsme se snažili. To nám v současnosti umožňuje navštěvovat týmy každé dva nebo tři týdny,“ prohlásil Tombazis.