logo F1live.cz

Oficiálně! Podmínky pro využití práva na přezkoumání se zpřísnily

Martin Trenkler
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 12. 2023

Období mezi sezónami není jen dobou Vánoc či dovolených, ale také dobou vydávání nových pravidel. Mezinárodní automobilová federace v těchto dnech zveřejňuje nová sportovní pravidla a média si v nich již všímají zajímavých novinek. Jednou z nich je omezení využití práva na přezkoumání.

Tento opravný prostředek se v posledních letech stal mimořádně populárním. Na rozdíl od oficiálního protestu ho bylo možné podat až do čtrnácti dnů po skončení závodu a existovala šance, že se vám prostřednictvím práva na přezkoumání podaří zvrátit výsledky velké ceny. Letos to zkoušely hned čtyři týmy – Aston Martin po Saudské Arábii, Ferrari po Austrálii, McLaren po Rakousku a Haas po Austinu.

Žádný z nich neuspěl. Hlavním důvodem je asi skutečnost, že využití práva na přezkoumání podmiňují pravidla předložením nových a závažných důkazů, které dosud nebyly známy. Problém byl vždy v tom, že o závažnosti a novosti těchto skutečností rozhodovala sama FIA, která dělá soudce sama sobě, takže asi nepřekvapí, že žádný z těchto protestů neuspěl.

Média před koncem sezóny avizovala, že podmínky pro podání práva na přezkoumání se před startem nového ročníku zpřísní. A stalo se. Nový Mezinárodní sportovní kodex uvádí, že lhůta pro podání tohoto opravného prostředku se zkrátí ze čtrnácti dnů na 96 hodin, přičemž komisaři mohou tuto dobu prodloužit maximálně o 24 hodin, pokud ji nebylo možné dodržet.

Nově také bude podání práva na přezkoumání zpoplatněno a pokud se se svým podáním neuspějete, peníze zůstanou FIA. Kromě toho může tento opravný prostředek využít i samotná Mezinárodní automobilová federace, zatímco dosud na to měl právo jen generální sekretář FIA pro sport.

V samostatných změnách v soudním a disciplinárním řádu FIA byl upravený i postup při odvoláních. Soutěžící nyní mohou podat oznámení o úmyslu podat odvolání bezprostředně po závodě a poté mají 96 hodin na to, aby se rozhodli, zda budou pokračovat nebo ne. I když se nakonec rozhodnete odvolání nepodat, nově nemáte nárok na vrácení poplatku ve výši šesti tisíc eur.