logo F1live.cz

Oddělení FIA pro F1 projde reorganizací. Odchází sportovní ředitel Steve Nielsen

FIA
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Tomáš Masár
Tomáš Masár24. 12. 2023

Oddělení FIA pro Formuli 1 bude před začátkem sezóny 2024 nuceno přistoupit ke změnám ve vedení. Sportovní ředitel Steve Nielsen se totiž údajně zřekl své funkce.

Mimořádně respektovaný Nielsen se stal sportovním ředitelem FIA pro F1 poměrně nedávno – na začátku tohoto roku. Brit, který v minulosti působil v Lotuse, Tyrrelli, Benettone, Williamse a AlphaTauri, úzce spolupracoval s ředitelem závodů Nielsem Wittichem a ve strukturách Mezinárodní automobilové federace byl zodpovědný za všechny sportovní záležitosti ve Formuli 1, včetně vývoje řízení závodů a dálkového operačního centra, stejně jako budoucích aktualizací sportovních předpisů.

Prezident FIA Mohamed bin Sulajem si jmenování Nielsena za sportovního ředitele pro F1 před přibližně rokem neuměl vynachválit. Angličanovo povýšení označil za důležitý krok, který přispěje k pokroku soutěže. Emirátčan v té době určitě nepočítal s tím, že ani ne o dvanáct měsíců později bude nucen hledat za rodáka z Bristolu náhradu.

Zda Nielsen skutečně opustí řady FIA, však prozatím oficiálně potvrzeno nebylo. Portál Motorsport.com se proto o vysvětlení obrátil na samotnou federaci, která se k věci dosud nevyjádřila.

Zprávy o Nielsenově konci ale podporuje skutečnost, že FIA nedávno jmenovala za komisaře Formule 1 bývalého novináře Dietera Renckena, který by převzal část Nielsenovy agendy – konkrétně by dohlížel na vývoj předpisů a účastnil se diskusí o budoucí Concordské dohodě.

Jaký je vlastně důvod Nielsenova odchodu? Devětapadesátiletý inženýr je údajně nespokojen se způsobem, jakým se řídily operace F1 a jakým směrem se věci obecně ubíraly. Moudřejší ale budeme zřejmě až tehdy, když se k celé problematice vyjádří Mezinárodní automobilová federace.