logo F1live.cz

Ralf Schumacher: Chybí mi starý Michael. Corinna je neuvěřitelně silná

Michael Schumacher
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 12. 2023

29. prosince 2013 označuje kulatých deset let od pádu Michaela Schumachera během lyžování v Alpách. Tato událost šokovala celý svět a kompletně změnila život celé rodiny sedminásobného mistra světa. Za deset let jsme se toho o jeho zdravotním stavu nedozvěděli mnoho a za tu dobu jsme sledovali jen neúspěšné a často nechutné snahy bulvárních médií přijít s „zaručenými“ informacemi, které však byly ve skutečnosti jen „clickbaity“ s cílem vydělat na tragédii velkého šampiona.

I když rodina o zdravotním stavu svého milovaného manžela, otce či strýce mlčí, téměř s jistotou víme, že sedminásobný šampion není při plném vědomí a nekomunikuje. Rodina párkrát naznačila, že „Michael je s námi, ale je jiný“. Asi nejvýstižněji to v dokumentu o svém otci řekl jeho syn Mick: „Měli bychom toho tolik, o čem bychom si mohli povídat.“

I když neznáme přesnou diagnózu, díky slovům jeho manželky Corinny víme trochu o Michaelově stavu. „Samozřejmě, že nám Michael každý den chybí. Ale nejsem to jen já, kdo ho postrádá: Dětem, rodině, jeho otci, všem kolem něj. Michael chybí všem, ale Michael je tu. Je jiný, ale je tu, a to nám dodává sílu,“ řekla milující manželka, pro kterou přísaha „že tě nikdy neopustím a že s tebou ponesu všechno dobré i zlé až do smrti“ skutečně nebyla jen prázdnými slovy.

Deset let od nehody bylo však pro média, a zvláště ta bulvární, ideální příležitostí na bombastické titulky a „revoluční novinky“. Další pokus podnikl německý bulvární deník Bild. Obvykle bychom nechali našich bulvárněji orientovaných kolegů, aby se pokusili vydělat na neštěstí druhých, ale Němci přece jen přinesli pár zpráv o jeho rehabilitaci, o které se můžeme podělit a které necháme na konstruktivní kritice každého čtenáře.

Podle Bildu má Schumacher doma 24-hodinovou péči, přičemž jeho bývalá kancelář byla přeměněna na soukromou ošetřovnu. Jeho každodenní ošetřovatelský tým údajně tvoří až patnáct lékařů a asistentů. Jmenovaný zdroj také uvedl, že Schumacherovi v rámci rehabilitace přehrávají vysílačkovou komunikaci z boxů z dob jeho působení ve Formuli 1, také ho prý vozí v „řvoucím“ silničním automobilu Mercedes-AMG, aby tak stimulovali jeho mozek zvuky, které zná ze své sportovní kariéry.

„Starý Michael“ chybí i jeho bratrovi Ralfovi

Za ty roky jsme se už naučili, které osoby jsou součástí úzkého kruhu Michaela Schumachera. Rozhodně do něj nepatří jeho bývalý manažer Willi Weber, s nímž se prý Corinna hned po nehodě odmítla bavit a dnes je u nich doma ve Švýcarsku persona non grata. To však rozhodně neplatí o jeho bratrovi Ralfovi a bývalém šéfovi Ferrari Jeanovi Todtovi, s nímž tvořil během kariéry nerozlučné duo.

Francouzský manažer na veřejnosti párkrát komentoval situaci kolem rodiny, ale vždy jen v mezích stanovených mantinely. Například naposledy pro francouzský L’Equipe řekl: „Jeho život se změnil a já mám tu čest prožívat s ním společné chvíle. Bohužel, osud ho zasáhl před deseti lety a už to není ten Michael, kterého jsme znali z F1.“

Přidal se i Ralf Schumacher, který se také objevil v sérii článků a rozhovorů německého Bildu. Je možné, že se v tištěných a internetových verzích neobjevil celý jeho rozhovor a časem přijdou další. I když bývalý pilot Williamse či Toyoty neodhalil o stavu svého bratra nic revolučního, jeho slova jsou dobrým svědectvím reality, ve které žije celá rodina.

„Pokročilá medicína naštěstí poskytuje mnoho možností. Ale věci už nejsou takové, jaké byly předtím. Chybí mi Michael ze starých časů. Život je občas nespravedlivý,“ řekl Ralf.

„Osud změnil naši rodinu. Především je však skvělé vidět, co dělá Corinna, která je neuvěřitelně silná žena. To samozřejmě platí i o dětech. Gina jezdí na koních, Mick jezdil ve Formuli 1 a teď má novou práci ve vytrvalostních závodech, která mu může pomoci. Pokud jde o děti, všechno šlo lépe, než mnozí doufali. Všechno je v pořádku,“ řekl Ralf Schumacher.