logo F1live.cz

Na Sulajema se nejnověji vrhl i Jean Todt. Obvinil svého nástupce ze lži

Jean Todt
© Twitter/FIA
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 12. 2023

Není týdne, kdy by se někdo neoboril na prezidenta Mezinárodní automobilové federace Mohameda bin Sulajema. Skutečně neprošel ani týden a na stole je další kontroverze, a to nám sezóna Formule 1 už skončila. Tentokrát to pravděpodobně nebude tak vážná záležitost jako v případě Wolffových, ale asi i Jean Todt si uvědomil, že když chcete upozornit na pokřivené způsoby současného prezidenta FIA, doba vám velmi přeje.

Jean Todt je velmi mocná a velmi vychytralá postavička. Bývalý šéf Ferrari působil v letech 2009 až 2021 jako prezident Mezinárodní automobilové federace a je tedy přímým předchůdcem Mohameda bin Sulajema. Ten pravděpodobně stihl za asi dva roky ve svém křesle nazbírat více problémů než Todt za dvanáct let.

Po problému s veřejným zpochybňováním čestnosti manželů Wolffových se rozhodl ozvat i Todt, který má vůči Sulajemovi také nemalé výhrady. Starý lišák mu připomenul jeho slova ještě z roku 2022, ve kterých nový prezident poukazoval na podvodné hospodaření s financemi pod bývalým vedením.

„Objevil se finanční problém, o kterém jsme nevěděli. Měli jsme deficit ještě z dob před pandemií, ale jsem rád, že se nám ho podařilo odstranit,“ řekl Sulajem ještě v roce 2022. Naznačil přitom, že jde o „více než 450 milionů korun“, které měly souviset s nečekaným soudním sporem ohledně patentů ochranného systému Halo. Ten musel nový prezident řešit krátce po nástupu do funkce.

Todt se rozhodl reagovat v rozhovoru pro francouzský L’Equipe. Proč až teď? Nevíme, ale nepřekvapilo by nás, kdyby Jean jednoduše čekal na nejvhodnější příležitost. Načasování opravdu nemůže být lepší, když je vaším cílem podřezat pod Sulajemem křeslo. Jak to už pod vládou bývalého jezdce rally bývá, Jean nebyl ani trochu nadšený tím, jak byla celá záležitost vykreslena a komunikována.

„Když jsem funkci opouštěl, finanční rezerva měla být více než 6 miliard korun. Pro srovnání, když jsem přicházel, bylo tam sotva 900 milionů, přestože FIA jen pár let předtím postoupila komerční práva na F1 na sto let,“ prohlásil Todt. Francouz přitom trvá na tom, že deficit v roce 2021 byl důsledkem koronakrize, během které musel jako prezident tvrdě pracovat, aby udržel při životě řídící orgán i Formuli 1.

„Tato čísla tedy nenazývám deficitem. V době mého odchodu byl rozpočet téměř trojnásobně vyšší, protože se objevily nové šampionáty a zdroje příjmů jako Formula E, WEC nebo Rally Raid,“ říká Todt.

„Ano, je pravda, že v době mého odchodu zůstal jeden spor otevřený. Šlo o svatozář, ale věc nebyla zametena pod koberec. Šlo o dobře zdokumentovaný a námi monitorovaný případ. Ještě před mým odchodem jsme ho předložili senátu a světové radě. Na prezentaci se dokonce zúčastnil i současný prezident,“ prohlásil Todt, který tím v podstatě řekl, že ho jeho nástupce falešně obvinil. Když totiž byl Sulajem přítomen na prezentaci, rozhodně se nemohlo stát, že o ničem nevěděl.

„Tento soudní proces začal v Texasu inženýr, který vlastnil patent platný jen ve Spojených státech a jen na krátkou dobu. V době mého odchodu tedy šlo o probíhající případ, který však nebyl nijak tajný,“ dodal Todt.

Ten také nezapomněl podotknout, že o Sulajemovi nemá nijak vysokou měnku, což je v dnešní době dost rozšířené stanovisko. „Z jeho strany mě to nijak nepřekvapilo. Věděl jsem, kdo je mým nástupcem. Znám jeho charakter,“ prohlásil 77letý kavalír, který se letos oženil a není z něj žádný důchodce, protože stále pokračuje v práci jako zvláštní vyslanec generálního tajemníka OSN pro bezpečnost silničního provozu.