logo F1live.cz

Herbert varuje Norrise: Nepřestupuj k Red Bullu

Max Verstappen
© RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 12. 2023

V roce 2023 se na přestupovém trhu prakticky nic neudálo. Došlo v podstatě k jediné výměně v AlphaTauri, a to ještě v průběhu sezóny. Nový ročník by však mohl být diametrálně odlišný a potenciálně by se mohla uvolnit sedačka v nejlepším autě na roštu. Otázkou je, zda se ve Formuli 1 najde někdo dostatečně odvážný, aby v Red Bullu vyzval Maxe Verstappena.

Často je s tímto sedadlem spojován Lando Norris. Ten se stájí z Milton Keynes vyjednával v průběhu kariéry několikrát a i když to bude znít trochu překvapivě, podle některých zdrojů neskončil v Red Bullu proto, že to sám nechtěl. Postavit se Maxovi Verstappenovi v autě, které mu dokonale vyhovuje, a v týmu, který ho miluje, nepředstavuje ani tak čin nesmírné odvahy, ale spíše sportovní sebevraždy.

Je možné, že Lando Norris mohl být pilotem Red Bullu, ale nechtěl. Takový kariérní posun mu však nedoporučuje ani bývalý pilot Johnny Herbert. „Z pohledu jezdce se vždy snažíte odpovědět na otázku, co vám nejvíce prospěje,“ řekl pro britský Express.

„Vyplatí se mu teď riskovat přestup do Red Bullu, když se podíváme na aktuální formu McLarenu? Jeho týmu se totiž momentálně velmi, velmi daří a kromě toho ho v McLarenu milují. Když auto funguje správně, Lando přináší výsledky,“ konstatoval Herbert.

„Stojí to za to riziko? Osobně si myslím, že ne. Podle mě to nestojí za to riziko. Je stále mladý, stále se bude zlepšovat a momentálně je McLaren na velmi dobré cestě, aby se v nové sezóně dostal do ještě lepší pozice,“ říká britský závodník.

Tento názor je dnes přijímán všeobecně. Pokud se McLarenu daří a nemotá se na hraně postupu do Q2, proč riskovat přestup do sedačky, která téměř zničila kariéru Pierru Gaslymu a Alexovi Albonovi? Ani Sergio Pérez to nemá vůbec jednoduché a do nové sezóny jde s vědomím, že se musí zlepšit. „Samozřejmě, budeme si muset počkat a uvidíme, ale podle mě neexistuje důvod, proč byste si chtěli takto komplikovat život. V současnosti je Lando ve velmi dobré pozici,“ uzavřel Herbert.