logo F1live.cz

Herbert radí Pérezovi: Uzavři se do kukly a dodávej výsledky

Max Verstappen
© RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 1. 2024

Pokud dojde v průběhu sezóny nebo po jejím skončení k výměně Sergia Péreze, pravděpodobně ho nahradí někdo z kádru Red Bullu. Poté, co Charles Leclerc a hlavně Lando Norris prodloužili kontrakty se svými týmy, jsou možnosti na jezdeckém trhu o něco více omezené. Kromě toho, místo po boku Maxe Verstappena není navzdory úspěchům Red Bullu dvakrát vyhledávané.

Zdá se, že souboj o místo po boku nizozemského závodníka svedou Sergio Pérez a Daniel Ricciardo. Mexičan je v nezáviděníhodné situaci, ale navzdory tomu může být po lednu o něco spokojenější. Leclerc a Norris vyslovili Red Bullu rázné „ne“, čímž v podstatě určili trend i pro další závodníky. Pokud totiž tito dva odmítají vyzvat Verstappena v Red Bullu, kdo si na to troufne a bude potenciálně riskovat konec kariéry?

Pérez však nemá příliš na výběr. Mexičan nemá co ztratit a v podstatě bojuje o holý život. Velmi podobně je na tom i Ricciardo, který se už loučil s Formulí 1. V podobné situaci se ve své kariéře ocitl i Johnny Herbert, který se rozhodl v Benettonu vyzvat Michaela Schumachera. Nevyšlo mu to a v roce 1996 se musel spokojit s místem v týmu středu pole Sauber.

„Michael Schumacher měl vždy přede mnou přednost, i když jsme byli tým,“ řekl Brit pro Mega Dice, na který odkazuje portál PlanetF1.com. „Je těžké podávat výkony, když cítíte to, co Sergio Pérez určitě zná.“

„Při všech mých jednáních s Benettonem mi Flavio Briatore říkal, že Michael Schumacher a já jsme tým, pracujeme společně a každý má přístup k stejným informacím. Takto to však nikdy nefungovalo, protože se zvykne upřednostňovat jezdec, který přináší výsledky,“ říká Herbert.

Co tedy může dělat Pérez? Nuže, jeho úloha bude přímo herkulovská. Musí se zbavit v podstatě všeho, sklonit hlavu, minimalizovat očekávání a soustředit se na každý následující víkend. „Když dochází k favorizování jednoho jezdce, tak to cítíte, a když to cítíte, tak je těžké se toho zbavit,“ říká Herbert.

„I když Sergio říká, že to ignoruje, ovlivní vás to. Musí se uzavřít do kukly a dodat výsledek pokaždé, když vyjede na trať, i když se na něho občas valí útoky z médií a z vnitřku týmu,“ dodal bývalý závodník.