logo F1live.cz

Ze Schumachera mohl být šéf týmu, myslí si Herbert

Michael Schumacher
© Mark McArdle/Wikipedia Commons (CC BY-SA 2.0)
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 1. 2024

Jaká by byla současná Formule 1, nebýt té nešťastné lyžovačky v Alpách? Jistě, Michael Schumacher tehdy nebyl aktivním závodníkem, ale stále patřil k nejúspěšnějším lidem, kteří se kdy zrodili v tomto prostředí. S jeho zkušenostmi není vůbec těžké si ho představit v roli šéfa Mercedesu nebo Ferrari. I podle jeho někdejšího týmového kolegy Johnnyho Herberta byl na tuto funkci dobře vybaven.

Herbert přišel do týmu Benetton na konci sezóny 1994 a vydržel tam během celého ročníku 1995. Se Schumacherem na druhé straně garáže neprožil jednoduché chvíle, ale patří k lidem, kteří měli možnost seznámit se s ním velmi dobře. Hrozivá nehoda v roce 2013 ukončila mnohé naděje a už se pravděpodobně nikdy nedozvíme, jak by se kariéra (už ne ta závodnická) Michaela Schumachera vyvíjela dál.

„Nepamatuji si, že by se mluvilo o možnosti vést nějaký tým,“ řekl Herbert pro Betting Sites UK. „Jak však znám jeho osobnost, nepřekvapilo by mě, kdyby se pustil do role šéfa týmu, například v Mercedesu, a našel způsob, jak začít manažerskou dráhu. Byl by v tom dobrý? Ne všem závodníkům se to podařilo. Nejlepším příkladem byl Alain Prost, kterému to ve vedení vlastního týmu nevyšlo.“

„Niki Lauda to zvládl, i když nebyl tak úplně šéfem, ale působil ve vedení Mercedesu. Spolupracovali by s Michaelem dobře? Myslím si, že ano. Spojili by zkušenosti staré a nové školy. Měli by velký vliv. Dokázal bych si představit, že by dobře spolupracovali,“ dodal Herbert.

Jak jsme řekli, britský závodník měl to štěstí, že jako týmový kolega znal Michaela celkem dobře. Zážitků a historek s ním se za ty roky nashromáždilo tisíce a nějaké vlastní má i sám Johnny. „Měl svou zábavnou stránku. Všichni známe jeho velmi vážnou stránku, kterou poháněla snaha dostat ze sebe to nejlepší. Po závodě v Adelaide na konci sezóny jsme se však všichni uvolnili a společně se opíjeli. Mohli jsme si to dovolit jen jednou za rok,“ řekl Herbert.

„Mezi jeho klasické vtipy na párty patřilo strhávání triček ze všech účastníků, vlastně i kalhot, ale byly to hlavně zapnuté košile, které rád strhával. To byla jeho zábavná stránka. Většina lidí to neměla možnost vidět, ale jsou to moje krásné vzpomínky na něj. Měl skvělý smysl pro humor a doufám, že se s ním ještě setkáme,“ řekl bývalý pilot Benettonu, Tyrrellu, Lotusu, Ligieru, Sauberu, Stewartu a Jaguaru.

„V kokpitu jste viděli Michaelovo sobecké srdce, u jeho rodiny jste zase viděli jeho velké srdce. Byl to velmi rodinně založený člověk, který miloval čas se svými dětmi. Koně byly pro něj a jeho manželku velkou vášní,“ řekl Herbert.