logo F1live.cz

Famin svému týmu nestanovil žádné cíle, Ocon stanovil ty nejsmělejší

Esteban Ocon
© Renault SAS
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 1. 2024

Ambice a sebevědomá prohlášení jsou ve světě sportu velkou odvahou. Je to zajímavé, protože fanoušci si často váží skromnosti, ale zároveň nemají rádi pokoru. Jako šéf však musíte svůj tým chránit před tlakem a umožnit mu nerušeně pracovat. Tuto rétoriku si zřejmě osvojil i nový šéf Alpinu Bruno Famin. Nepronikla však už k jeho pilotovi Estebanovi Oconovi.

Jako závodník chcete vyhrávat. Nezáleží, jestli jezdíte za Red Bull nebo za Williams. Ultimátním cílem je vítězství a titul mistra světa. Tato mentalita se často přenáší i do komunikace s veřejností, i když pilotovi se to rozhodně snadněji odpouští než jeho šéfovi. Jezdec přece musí být sebevědomý, soutěživý a odhodlaný. Pěkně to předvedl i Esteban Ocon v rozhovoru pro portál RacingNews365.com.

„Musíme zapracovat na výkonnosti auta. Některé týmy odvedly lepší práci při vývoji a přinášení vylepšení na své monoposty,“ řekl francouzský závodník. „Musíme se to pokusit změnit. Samozřejmě, na autě pro rok 2024 už pracujeme na simulátoru, začali jsme s tím už v rané části sezóny, což by nám mělo pomoci.“

Je jasné, že obrovské pokroky Aston Martinu a McLarenu jsou pro ostatní velkým povzbuzením. Dokonce i pro Alpine, jehož pohonná jednotka ztrácí dvacet nebo třicet koní na ostatní. To však Oconovi nebrání, aby svému týmu stanovil jasný cíl.

Na otázku, zda je realistické dosáhnout podobných úspěchů při vývoji i v nové sezóně, Esteban odpověděl: „Nevím, zda je to realistické. Upřímně, je mi to jedno. Přesně na něco takového se však musíme dívat a o to se musíme usilovat. Chceme zmenšit naši ztrátu a chceme být konkurenceschopnější. Do nového roku nejdeme s jinou myšlenkou, jinak bychom se nemohli považovat za vítěze,“ prohlásil Ocon.

Jeho šéf Bruno Famin však použil jinou rétoriku. Když dostal otázku ohledně cílů svého týmu v roce 2024, odpověděl vyhýbavě. „Nechci stanovit žádný cíl. Cílem pro tuto zimu a pro budoucí sezónu je nadále budovat přístup, tuto mentalitu, a měnit kulturu. Kromě toho chceme navázat na momentum z druhé poloviny sezóny a vytvořit lepší tým.“

Co konkrétně však musí Alpine zlepšit v roce 2024? „Když se mě na to lidé ptají, považuji to za celkem zábavné, protože ve Formuli 1 to nikdy není jedna věc. Vždy je to množství detailů, když různým oddělením něco chybí a projevuje se to na rychlosti auta. Musíme zlepšit z každého trochu. Řekl bych, že nejsme nejlepší na rovinkách, nejsme nejlepší v zatáčkách ani při práci s pneumatikami. Chybí nám ze všeho trochu,“ řekl Ocon.