logo F1live.cz

Rady FIA opouští další důležitá osoba: technický ředitel pro monoposty Tim Goss

Vlajka FIA, ilustračné
© DPPI/Sauber Media Hub
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 1. 2024

Oddělení FIA pro Formuli 1 přišlo o dalšího ze svých lídrů. Po odchodu sportovního ředitele Steva Nielsena se rozhodl rady Mezinárodní automobilové federace opustit také technický ředitel pro monoposty Tim Goss.

Goss, který se stal technickým ředitelem FIA pro monoposty F1 v roce 2021, dříve působil téměř tři dekády v britském McLarenu jako ředitel technické sekce. Jednou z jeho klíčových povinností ve strukturách federace byl dohled nad současným souborem technických předpisů zavedených v roce 2022 a jejich implementací.

Nedávno se podílel například na kontroverzní technické směrnici představené na loňské Velké ceně Singapuru, která se zaměřila na flexibilní karoserii.

Za odchodem Gosse má být údajná nespokojenost s aktuálními poměry v řídícím orgánu motorsportu a s procesem vedoucím k zavedení nových pravidel F1 v roce 2026. K jeho odchodu dochází po konci sportovního ředitele Steva Nielsena, kterého nahradí ve funkci Tim Malyon – dosavadní ředitel FIA pro bezpečnost.

Ředitel pro monoposty Nikolas Tombazis okomentoval Gossův předčasný konec ve strukturách FIA následovně: „Jsme zklamáni, že jsme jako organizace přišli o osobu Timova kalibru.“

„Tim hrál hlavní roli v technickém oddělení a vždy si počínal nanejvýš profesionálně. Chápeme však, že jeho kariéra nabírá nový směr a podporujeme a respektujeme jeho touhu vydat se novou cestou , uvádí se ve stanovisku.