logo F1live.cz

Sulajem si opět zahrává s ohněm. Označil se za “pána domu” ve Formuli 1

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90
© CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 1. 2024

Prezident Mezinárodní automobilové federace Mohamed bin Sulajem je ve Formuli 1 velmi nepopulární. Bývalý jezdec rally má zřejmě ohromné mocenské choutky, kterými jde dost na nervy pánům v „Klubu piraní“ v nejvyšší motoristické třídě. Už jsou to dva roky, co usedl do křesla prezidenta FIA a opravdu si nepamatujeme, kdy naposledy byl muž v této pozici tak nenáviděný.

Dějiny F1 si opravdu pamatují pořádně kontroverzní šéfy řídícího orgánu. Jean-Marie Balestre byl obviňován z tendenčního chování a byl také členem nacistické SS (i když po válce tvrdil, že působil jako dvojitý agent). Nacistické pozadí nakonec dohnalo i jeho nástupce a velkého soupeře Maxe Mosleyho, jehož osobní animozita vůči Flaviovi Briatorovi či Ronovi Dennisovi byla poměrně známá.

Mír přinesl nástup Jeana Todta, který i když čelil velkým výzvám, sám nevyvolal žádné velké bouře. Jeho nástupce Mohamed bin Sulajem je však pravý opak. Tento muž má zjevně velmocenské choutky, označuje se za pána Formule 1 (kterým není) a reaguje na témata, která rozhodně nespadají do gesce Mezinárodní automobilové federace.

Minulý rok bin Sulajem rozzlobil majitele Formule 1, společnost Liberty Media, když naznačil, že údajná nabídka na koupi komerčních práv ze strany saúdskoarabských investorů byla nadhodnocená. Proti FOM vystupuje i se svou otevřenou podporou Michaela Andrettiho.

„Chci jen, aby bylo vše jasné a férové,“ řekl Sulajem pro Motorsport Magazin. „Ceny akcií nebo prodej lístků nejsou moje věc. Mým posláním je přinést spravedlnost.“

„My určujeme, co je jasné mezi námi a FOM, tedy Liberty Media. Musíme si uvědomit, koho zastupuji. Já zastupuji pána domu. My rozhodně nikomu neposkytujeme služby! Ne, nejsme poskytovatel služeb. Stále to opakuji a také tomu věřím,“ prohlásil Sulajem.

Tak to vidíte. Pánem vztahů mezi FIA a FOM je údajně federace a ta je zároveň pánem celého sportu. Existuje přitom několik dost podstatných dokumentů, podepsaných samotnou FIA, které tvrdí pravý opak. Každopádně, už teď se spekuluje o skončení spolupráce mezi těmito dvěma subjekty. V následujících letech by se tedy mohlo velmi snadno stát, že Formula 1 bude mít nový řídící orgán.

„Když chceme získat to nejlepší, vzájemné třenice jsou někdy zdravé. Je to jako s vaším tělem. Když se ráno probudíte s bolestí, tak aspoň víte, že něco není v pořádku,“ vyslovil trochu bizarní přirovnání Sulajem. „Chceme to nejlepší pro sport. Řeknu vám jednu věc, řeknu to velmi skromně a jasně: nevzbudíte se zítra a FIA už tu nebude. Pro ostatní to neplatí.“

„Liberty Media má právo prodat nebo pronajmout svá práva jiné společnosti. Zítra by tu už nemuseli být a já budu jednat s někým jiným. To je ten rozdíl. Respektuji je. Přišli, aby dosáhli zisku. Proto to koupili. Jsou to inteligentní lidé a já je podporuji, ale zároveň jsem byl zvolen členy FIA, abych dělal to nejlepší pro FIA. Nedostávám plat a nestěžuji si, vždyť jsem to věděl předem,“ prohlásil prezident FIA.

Jeho argumenty však mají několik mezer. I když tu Liberty Media zítra nemusí být, tak má plné právo se rozhodnout, že federaci jako svůj řídící orgán už nepotřebuje a chce se vydat vlastní cestou. Ostatně by nás ani nemělo překvapit, když se něco takového stane.

Kromě každodenních problémů ve Formuli 1 začal v zimě hotový exodus. Sulajema opustil po roce ve funkci sportovního ředitele Steve Nielsen a po něm se rozloučil i technický ředitel Tim Goss. Byl to už třetí odchod významné osobnosti v řídící struktuře federace, když ještě koncem minulého roku opustil svou funkci i logistický manažer Christian Bryll.