logo F1live.cz

Sargeant: Američané ve F1 jsou považováni za méněcenné

Alex Albon
© Twitter/Williams
Tomáš Masár
Tomáš Masár12. 1. 2024

Logan Sargeant je přesvědčen o tom, že závodníkům ze Spojených států amerických – včetně jemu samotnému – není připisován takový kredit, jaký by si zasloužili. Rodák z Floridy si však z této skutečnosti těžkou hlavu nedělá. Důležité prý je, abyste o svých schopnostech přesvědčili tým, ve kterém působíte – a ne nutně celou formulovou veřejnost.

Američtí předchůdci Logana Sargeanta ve Formuli 1 kdovíjakou stopu nezanechali. Ve 21. století se jednalo většinou o podprůměrné piloty, kteří v královně motorsportu setrvali jen několik závodů, nanejvýš sezón.

Jezdec Williamsu se domnívá, že právě kvůli těmto několika pilotům, kteří se v F1 neprosadili, má formulová obec vůči závodníkům z USA takové předsudky, jaké má. Odmítá však narativ, že by všichni závodníci s americkým pasem stáli za děravý groš – pár dobrých se bezpochyby najde i v současnosti.

„Domnívám se, že si lidé o amerických závodnících myslí, že jsou méněcenní, respektive toho od nich očekávají méně,“ uvedl pro Motorsport.com Logan Sargeant. „Na konci dne je to však jedno, protože jediné, na čem záleží, je, že důležití lidé vědí, co je ve věci a čeho jste schopni.“

„Názor nezainteresovaných lidí je naprosto nepodstatný. Důležité je, abyste se věnovali své práci, pracovali tvrdě, a to po boku lidí, kteří mohou změnit vaši kariéru. Dělejte pro ně maximum a oni vám pomohou postupovat – to je vše, co můžete udělat. Důležité je, aby o vašich kvalitách věděli lidé, kteří by to měli vědět. Všechno ostatní je irelevantní.“

Sargeant je přesvědčen, že jedním z důvodů, proč jsou Američané v F1 takovou raritou a proč jsou pro ně domácí série jako IndyCar a NASCAR přitažlivější, jsou překážky, které musí překonat v souvislosti se změnou kontinentů.

„Myslím, že k tomu, aby se Američané dostali do F1, musí překonat mnoho překážek. Není jednoduché si vybrat, čemu se přesně chcete v životě věnovat, přestěhovat se do Evropy a závodit v zámoří – stojí to totiž spoustu peněz. Závodit v Americe je mnohem jednodušší.“

„Zároveň máte v USA skvělé příležitosti v podobě IndyCar a NASCAR. Odejít do Evropy není pro nikoho jednoduché. To je podle mě příčinou, proč se do F1 pokoušelo dostat jen velmi málo amerických pilotů,“ vysvětlil Sargeant.

Související zprávy