logo F1live.cz

McLaren šokoval a představil nové lakování monopostu

Lakovanie McLarenu pre rok 2024
© X/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 1. 2024

Nejsme si úplně jisti, co to má znamenat, ale McLaren přistoupil k odhalení letošního monopostu velmi neortodoxně. Lakování nového auta totiž celkem zjevně odhalili dříve než datum jeho představení.

Obvyklý postup je následující: oznámení data představení nového monopostu a poté v daný den představení samotné. „Představovací akce“ jsou obvykle na programu někdy v únoru. V McLarenu se však zjevně rozhodli, že tomu chtějí dodat nějaké koření. Jejich postup byl následující: představení nového lakování, oznámení data představení nového monopostu a představení monopostu samotného.

Samotné lakování popsal McLaren jako složené z „fanoušky oblíbených prvků papáje a antracitové barvy s nádechem chromu“. Inspiraci prý čerpali i ze speciálních lakování ze sezóny 2023, které měly většinou nádech propagace některého ze sponzorů. Ty ve tiskovém prohlášení nezapomněli zmínit. Následovalo představení technického oddělení a vedení stáje, které doplní posily Rob Marshall z Red Bullu a David Sanchez z Ferrari.

Tým kromě toho oznámil, že nový monopost ponese označení MCL38 a bude představen 14. února, tedy ve stejný den jako konkurenční Mercedes.

„Jsme velmi rádi, že můžeme před novou sezónou představit naše nové lakování,“ řekl generální ředitel McLarenu Zak Brown. „Design vypadá úžasně a už se nemohu dočkat, až vyrazíme na závody a uvidíme, jak ožije na trati.“

„Rok 2023 jsme nezačali podle našich představ, ale Andrea a tým odvedli skvělou práci při organizační restrukturalizaci. Tvrdá práce pokračuje a tuto dynamiku si chceme přenést i do roku 2024. Jsem přesvědčen, že naše vzrušující jezdecká dvojice bude pokračovat ve vytváření fantastických vzpomínek po tak působivé druhé polovině minulé sezóny. Tým skončil v šampionátu celkově čtvrtý se ziskem 302 bodů. Oproti minulému roku jsme udělali samé kroky vpřed. Pokračujeme v naší misi a chceme bojovat na předních příčkách,“ řekl Brown.

V prohlášení postupně promluvili také šéf Andrea Stella a piloti Lando Norris a Oscar Piastri. Z jejich slov vybíráme: „Po rušné a produktivní zimě vstupujeme do roku 2024 s cílem pokračovat v naší cestě na přední příčky. Minulý rok jsme vytvořili týmu pevné základy pro budoucnost díky pokračující tvrdé práci, odhodlání, úsilí a talentu. Se zlepšeními naší infrastruktury a lidmi na svých místech musíme pokračovat ve zvyšování našich standardů a odvádět ty nejlepší výkony v každém aspektu naší činnosti,“ řekl Stella.

Lando Norris řekl: „Těším se na novou sezónu, která bude mou šestou ve Formuli 1. Doufám, že si do nového roku přeneseme momentum, které jsme jako tým získali na konci minulé sezóny. Nové lakování vypadá skvěle. Zahrnuje v sobě prvky z minulého roku. Jsem si jistý, že se fanouškům líbí stejně jako mně. Všichni v továrně pracovali v zimě neuvěřitelně tvrdě a já se už nemohu dočkat, až si sednu za volant nového monopostu a vyzvu naše soupeře na čele startovního pole.“

Oscar Piastri řekl: „Lakování pro rok 2024 vypadá opravdu skvěle a těším se, že budu moci druhou sezónu závodit v ikonických barvách McLarenu. V nováčikovském roce jsem si s týmem vytvořil výjimečné vzpomínky, když jsem získal dvě pódia a vítězství ve sprintu. Budu tvrdě pracovat společně s celým týmem, abychom tyto výsledky přenesli i do začátku nové sezóny a byli dobrým soupeřem pro všechny.“