logo F1live.cz

Po sérii odchodů zpochybnil Wolff vedení FIA: Jako lídr musíte vytvořit kulturu a prostředí

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 1. 2024

Je Mezinárodní automobilová federace nejslabším článkem soukolí, které řídí Formuli 1? Od nástupu Mohameda bin Sulajema do funkce prezidenta FIA dělá tato organizace jednu chybu za druhou. Nejde přitom jen o problémy na trati, ale hlavně o problémy v zákulisí. I když se s každým dalším může zdát, že krize vrcholí, opak může být pravdou. Starosti si dělá i šéf Mercedesu Toto Wolff.

Ještě nevíme, zda zimní kontroverze kolem vyšetřování manželů Wolffových bude mít nějakou dohru. Tento obrovský problém se odehrál na pozadí dalších problémů, které na přelomu let sužovaly Mezinárodní automobilovou federaci. Ta v současnosti trpí trochu nedostatkem vedoucích zaměstnanců, když ji v krátkém období opustila špička nejschopnějších a nejzkušenějších lidí.

V posledních týdnech odešli sportovní ředitel Steve Nielsen, technický ředitel pro monoposty Tim Goss, logistický manažer Christian Bryll nebo šéfka komise FIA pro ženy v motorsportu Deborah Mayerová. Nevypadá to dobře a rozhodně to neprospívá obrazu federace na veřejnosti. Neschopná a slabá FIA může oslabit i celou Formuli 1.

„Je znepokojivé, že odchází tolik dobrých lidí,“ řekl ve svém rozhovoru pro Daily Telegraph šéf Mercedesu Toto Wolff. „Ztráta Steva Nielsena je velkou ranou. Nedokážu si představit kompetentnějšího a spravedlivějšího sportovního ředitele.“

Rakoušan následně označil za viníka současné situace vedení Mezinárodní automobilové federace a nepřímo i jejího prezidenta Mohameda bin Sulajema. „Jako lídr musíte vytvořit kulturu a prostředí, ve kterém lidé rozkvétají. Když takové kompetentní osobnosti opustí organizaci, automaticky vznikne vakuum, to je jasné. Musíte si položit otázku, proč se tolik lidí najednou rozhodlo odejít?“ ptá se Wolff.

„FIA potřebuje stabilitu. Je to jedna ze tří klíčových zainteresovaných stran tohoto sportu spolu s FOM a týmy. Jako lídři těchto organizací musíme udávat tón všem ostatním. Musíme nejen říkat, že jednáme transparentně a eticky, ale skutečně podle toho žít každý den,“ vyzval všechny zúčastněné šéf Mercedesu.

Řeč přišla i na kauzu vyšetřování Wolffových. Toto se však na toto téma nechtěl příliš vyjadřovat, řekl jen: „Protože náš sport sleduje miliarda nebo více lidí, jsme vzorem. Musíme si dávat pozor, jaký mají naše slova a činy dosah. Celé to bylo řečeno a vykonáno velmi škodlivým způsobem,“ řekl Wolff.