logo F1live.cz

Rozloučí se Barcelona s Formulí 1? Katalánci zahájili vlastní boj a jednají s F1

Po štarte VC Španielska 2023
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 1. 2024

Malá občanská válka o Formuli 1? Spory a rivalita mezi Madridem a Barcelonou daleko přesahují hranice Španělska a ví o nich v podstatě celý svět. Katalánsko nyní čelí nemalé výzvě v podobě úsilí Madridu o zisk místa v kalendáři. Samozřejmě, nikdo v hlavním městě se nestaví do pozice konkurenta Barcelony, ale je téměř jasné, že v dnešním nabitém kalendáři není místo pro dvě velké ceny na území Španělska.

Úsilí Madridu uspořádat závod v ulicích hlavního města přišlo jako blesk z čistého nebe. Promotéři se ve své kampani nestaví do pozice vyzývatele Barcelony a obě strany dělají vše, aby při prohlášeních obcházeli rivalitu těchto dvou měst, ale je zřejmé, že každý Španěl dokáže číst mezi řádky. Ačkoliv jsme již svého času měli dvě závody na území této země a i dnes má takové Itálie dvě velké ceny, nezdá se reálná představa, že by Španělsko získalo v kalendáři F1 hned dvě místa.

Barcelona má smlouvu ještě na roky 2024, 2025 a 2026, takže Madridu se otevírá příležitost na rok 2027, i když v hlavním městě chtějí závod už v roce 2026. Barcelona a okruh Catalunya nikdy neměly v kalendáři pevné místo, tato trať patří mezi nejméně populární a promotéři velké ceny nejsou zvlášť bohatí. Šance Madridu tedy nemusí být vůbec malé.

Katalánci se však nebojí a hodlají bojovat o přízeň Formule 1. Na spekulace odpověděl katalánský premiér Pere Aragonès osobně pro Catalunya Radio. Podle jeho slov ambice Madridu nic nemění na plánech Barcelony. „Zde v Katalánsku někdy zvykneme uvažovat trochu provinčně. Neexistuje důvod, proč bychom měli celý den hledět určitým směrem. Tato země má co nabídnout a přesně to musíme rozvíjet,“ prohlásil Aragonès.

„Že by měl někdo odejít? Je na Formuli 1, zda se rozhodne pořádat více velkých cen na území jednoho státu. Spolupracujeme s Formulí 1 a máme s nimi velmi dobré vztahy. V tomto roce 2024 se bude konat velká cena u nás a pracujeme na tom, aby grand prix pokračovala i po roce 2026. Oni řeknou, co se bude dít na jiných místech,“ pokračoval katalánský premiér.

„Když jsem řekl, že zvykneme uvažovat provinčně, to ještě neznamená, že budeme pohrdat lidmi v hlavním městě státu. Vážíme si však, co máme, a chceme nadále zkoumat náš potenciál,“ dodal.

Nejlepší způsob, jak reagovat na zájem Madridu, je prodloužit smlouvu s Formulí 1. Ta si nyní mne ruce, protože tu má dva zájemce na území jednoho státu, což znamená, že cena roste. Kdo dá více? V bitvě peněz pravděpodobně bude mít navrch Madrid, ale Aragonès je o plánech Barcelony pevně přesvědčený.

„Oznámíme to, až to bude podepsáno. Naše noty nebudou psát lidé venku,“ řekl k plánům Madridu. „Naše jednání pokračují dobře, spolupráce je pozitivní a budoucnost závodu v Montmeló bude záviset od okruhu a od Formule 1. Nebude záviset od nikoho jiného.“