logo F1live.cz

Madridské miliony Barcelonu neodradily: Jsme přesvědčeni, že prodloužíme smlouvu

Na štartovom rošte VC Španielska 2022
© LAT Images/Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 1. 2024

Závod v Madridu může být pro Formuli 1 zásadnější, než se na první pohled zdá. Španělská média avizují, že tato velká cena dostala ohromující finanční podporu. Ta je vysoko nad možnostmi Barcelony, která však svůj boj nechce vzdát, chce pokračovat v jednáních s Formulí 1 a dohodnout se na pokračování spolupráce.

Velká cena Španělska v Madridu způsobila v médiích na Pyrenejském poloostrově malou senzaci. Novináři se přímo předháněli s novinkami. Madrid prý platí Liberty Media 1,2 miliardy korun, což je suma srovnatelná s „ropnými“ promotéry v Kataru, Saudské Arábii nebo Baku. Mundo Deportivo šlo ještě dál – hlavní město prý platí až 1,5 miliardy a má podporu miliardářů jako Stephen Ross (kmotr Velké ceny Miami, Hard Rock Stadium a Miami Dolphins) a dokonce i Mexičana Carlose Slima. Promotéři se přitom chlubí tím, že na organizování velké ceny si nevzali ani korunu z peněz daňových poplatníků.

Nechme však mediální spekulace a přesuňme se do Barcelony. Tam začíná krutý boj o udržení Formuly 1. Cíl je jasný: ignorovat peníze a superlativy okolo závodu v Madridu a dohodnout se s Liberty Media na nové smlouvě.

„Jsem přesvědčen, že prodloužíme smlouvu,“ prohlásil pro katalánské rádio RAC1 místní ministr obchodu Roger Torrent. „Máme vynikající vztah s Formulí 1 a stavíme na těchto základech. Čím delší smlouva, tím lepší. Panuje velká konkurence, ale Formule 1 se nám líbí. Ostatním nevěnujeme pozornost.“

„Modernizujeme naše zařízení a potřebnou infrastrukturu. Měníme se na nejlepší stálý okruh v Evropě, možná i na světě. Dlouhodobě jednáme s Formulí 1, ale máme svůj čas. V roce 2024 uspořádáme další závod a jsem přesvědčen, že dojde k prodloužení smlouvy,“ dodal Torrent.

Přidal se i starosta Barcelony Jaume Collboni, který ujistil, že všichni táhnou za jeden konec provazu a usilují o jeden cíl. „Opakovali jsme, že pokud bude potřeba vyvinout větší úsilí, tak městská rada Barcelony to na žádost vlády udělá. Nezapomínejme ani na obce regionu Vallès Oriental, pro které je tato velká cena velmi důležitá, ne tolik pro město Barcelona jako takové,“ řekl Collboni.